Noční Lipno osvítí bruslaři s lampiony

Lipno se změnilo v centrum zimních sportů a zábavy. Rozmanitostí nabídky nemá v Česku obdoby.

Sjezdovky, trasy pro běžkaře, bruslařská dráha, aquapark. Tyto čtyři základní aktivity kombinují rekreanti na jediném místě, a to v Lipně nad Vltavou. Kromě toho procházejí Šumavu na sněžnicích, jezdí se psím spřežením nebo se mohou zapojit do mnoha soutěží a vyhrát třeba jízdu rolbou.
Do zimního centra vzdáleného od Českých Budějovic přes padesát kilometrů, míří davy Jihočechů. Převažují rodiny s dětmi, na něž se Skiareál Lipno specializuje. V neděli se ve Foxparku učil lyžovat i tříapůlletý Adam Nechvátal z Českých Budějovic. Jeho otec i strýc si služby pochvalovali. „Obstojí i ve srovnání se zahraničím. Pro lyžování s dítětem je to ideální,“ shodli se. Velkým lákadlem je také zamrzlá hladina jezera, kde Jan Staněk denně upravuje téměř desetikilometrový okruh pro bruslaře.
Autem trvá cesta z Budějovic ani ne hodinu, jezdí i skibusy a vlaky. Každý víkend spojuje Tábor a Budějovice s Lipnem speciální vlak Yetti. „Pravidelně v něm jezdí šedesát až devadesát cestujících. Na stanici čeká skibus, který je zdarma doveze k lanovce,“ popsal Jiří Kafka z Českých drah. Pasažéři zaplatí za skipas o třicet procent méně, což je největší sleva svého druhu v republice.
Systém slev pro lyžaře je provázaný i s ubytováním či plaváním v aquaparku. Výhodnější bývají všední dny, mimořádný bude tento pátek. „Odměníme děti za pololetní vysvědčení. Ty se samými jedničkami obdrží skipas za dvacet korun. Zážitkem bude první noční bruslení s loučemi, lampiony a svítícími balonky štěstí. Start je v pátek v sedm večer u Loděnice Lipno,“ zve obchodní ředitel skiareálu Martin Řezáč.