Noskova KHL mise: Zachránit Vary

Hokejová Energie neodolala vábení ruského rublu. Nižněkamsku půjčila svého elitního obránce.

David Nosek pomohl zalátat díru v klubovém rozpočtu, extraligový dres karlovarské Energie vymění nejméně do konce roku za ruský v KHL.

„Přicházíme o velmi kvalitního hráče,“ povzdychl si generální manažer klubu Miroslav Vaněk, když domluvil Noskův přesun do Nižněkamsku. Ani on, natož trenéři, není z odchodu zkušeného obránce zrovna nadšený. „Jenže nám nic jiného nezbývá, musíme upřednostnit hledisko peněz před tím sportovním. Prodej kvalitních hráčů je bohužel jedním ze způsobů, jak naplnit rozpočet klubu,“ říká Vaněk.

Díra v rozpočtu

Noska chtěli v Rusku už pár měsíců předtím, klub však dlouho odolával. “ádná z nabídek nebyla tak dobrá, aby přesvědčila Energii, že se zbaví jednoho ze svých nejlepších obránců.

Po poslední Mladé Boleslavi dostala nejvíc gólů v extralize, a Noskův odchod by bídnou defenzivu Karlových Varů rozhodně nevylepšil.

Jenže co si počít, když vám v rozpočtu zeje osmi- až desetimilionová díra, ze všech stran slyšíte jen: Letos vám tolik peněz dát nemůžeme a najednou „přiletí“ spásná nabídka od Něftěchimiku Nižněkamsk.

„Ekonomická situace klubu není natolik dobrá, aby si vedení klubu mohlo dovolit nepřijmout tak lukrativní nabídku z Ruska,“ vysvětlil Vaněk.

Sponzoři dali méně

Energie se letos musí vypořádat s polovinou obvyklého příspěvku od Sokolovské uhelné, stavební firmy daly letos méně o jedenáct milionů korun, o dalších šest milionů se snížily částky od dalších sponzorů.

Zvýšení daně z přidané hodnoty od Nového roku vytáhne z klubové kasy další tři miliony a diváci je tam zřejmě nepřidají, jejich zájem o extraligu v Karlových Varech totiž neustále klesá.

Celkově tak proti předchozí sezoně přišla Energie o třiatřicet milionů korun. „Takový skok je ve financování extraligového klubu naprosto bezprecedentní,“ říká Vaněk.

Obrátit se o pomoc na radnici? S její pomocí Energie příliš počítat nemůže. „Situace vedení města není stále po skončení koalice K20 vyřešená. V tuto chvíli není jasné, jak vysokou nám stanoví podporu pro následující období. Rozpočet města není dosud schválený a hrozí rozpočtové provizorium, které by znemožnilo čerpat jakékoliv dotace,“ líčí Vaněk nejhorší scénář. Před klubovým vedením i po Noskově odchodu zůstává klíčový úkol: udržet pro Karlovy Vary nejvyšší domácí soutěž pro následující sezony.

Budeme bojovat -Budeme bojovat jak ve vedení klubu, tak na ledové ploše. Pevně věříme, že hráči, kteří dostanou kvůli odchodu Davida Noska od trenérů důvěru, se své šance zhostí s maximální snahou a že celý tým udělá vše pro to, aby extraliga v Karlových Varech zůstala i do budoucna. Stále navíc není ztracena ani šance na postup do předkola play-off . Věříme, že pro tento cíl udělá mužstvo maximum,“ slibuje Vaněk.

ENERGIE BEZ NOSKA

* V Nižněkamsku bude David Nosek na hostování do 30. dubna příštího roku, pak na něj může ruský klub uplatnit roční opci.
* Pokud by se to nestalo, vrátí se třicetiletý obránce zpátky do Karlových Varů, kde má smlouvu až do 30. dubna 2013.
* Noskovo místo v týmu zaberou hráči Energie.
* Po návratu zkušeného obránce Františka Bombice z hostování do Chomutova povolají trenéři beky, kteří se rozehrávají v první lize v Mostě: Přindiše, Rohana, Proška, Látala či Parýzka.