Nostalgie na kolech: Elektromobil Morgan EV3 se bude vyrábět sériově

Elektromobil Morgan EV3

Elektromobil Morgan EV3 Zdroj: Morgan Motor Company

Elektromobil Morgan EV3
Elektromobil Morgan EV3
Elektromobil Morgan EV3
Elektromobil Morgan EV3
Elektromobil Morgan EV3
12
Fotogalerie

Na koncepty je často pohlíženo jako na hračky, které se objeví na autosalonech a v magazínech, aby následně „zmizely ze světa“. Stejný osud mohl potkat i elektrickou tříkolku z dílny Morgan Motor Company. Ta byla představena v roce 2015, o rok později se objevila v Ženevě a pak se po ní slehla zem. Nakonec se však ukázalo, že své poslední slovo rozhodně neřekla. Právě naopak.

Díky spolupráci s další domácí firmou Frazer Nash, jež zajistí dodání kapalinou chlazeného elektromotoru FN A010229 o výkonu 42 kilowattů, respektive 56 koňských sil, a 21 kWh lithiové baterie, připravuje tradiční britská automobilka její sériovou výrobu.

Model EV3 nicméně nenabídne žádnou závratnou maximální rychlost (zvládne maximálně 133 km/h), rychlé nabíjení akumulátoru (dotyčný proces zabere 4 hodiny), ba ani velký dojezd (ten činí 193 kilometrů). Místo toho se můžete těšit na krásný, ručně vyrobený vůz s pohonem na jedno kolo, inspirovaný automobily z 30. a motocykly z 50. let 20. století.

Na rozdíl od svých historických předloh se EV3 vyznačuje asymetrickým designem. Ten umocňuje například přední světlo, jež svým umístěním připomíná monokl. Zajímavá a zároveň funkční je rovněž mosazná maska a boční „ploutve“ zajišťující chlazení.

Video placeholde
The Morgan EV3 - Official Launch Trailer [HD] • Živě.cz

První sériově vyráběný elektromobil značky Morgan přináší i další překvapení. Při jeho konstrukci byla totiž poprvé v historii společnosti použita uhlíková vlákna, díky kterým se podařilo udržet celkovou hmotnost pod 500 kg.

Zatímco původní britskou tříkolku si lidé kupovali především kvůli nízké ceně (byla klasifikována jako motorka a tím pádem osvobozená od daně), nyní si zájemci budou muset pořádně připlatit. Morgan EV3 je totiž přijde na cca jeden a čtvrt milionu korun. Na silnice s ním budou moci vyjet ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Článek vyšel na serveru VTM >>>