Nová konkurence SpaceX chce vysílat na oběžnou dráhu Země i stovku menších raket ročně

Start nosné rakety Rokot

Start nosné rakety Rokot Zdroj: profimedia.cz

V oblasti astroprůmyslu jsme v rámci soukromého sektoru poslední roky svědky rostoucí konkurence v oblasti samotných raket, které jsou určené pro přenos materiálu na oběžnou dráhu Země (obvykle LEO – Low Earth Orbit). Nová společnost Vector Space Systems chce ale tento trh pokrýt menšími raketami ve větším množství.

Nejznámějšími společnostmi v této oblasti jsou SpaceX pod vedením Elona Muska, Blue Origin od Jeffa Bezose, který založil a stále šéfuje i Amazonu nebo Virgin Galactic či RocketLab. Tyto společnosti se ale soustředí na vývoj velkých raket, které mají nosnost stovky až desítky tisíc kilogramů. Pro představu, například Falcon 9 od Space X při nedávném letu dokázala dostat na nízkou oběžnou dráhu celkem 11 velkých satelitů.

Velké rakety sice mohou být efektivnější, ale znamenají i zvýšené riziko a jsou pochopitelně mnohem náročnější na vývoj a výrobu. Aby se let vyplatil, musí být také raketa zaplněna, což může znamenat případné zpoždění a dlouhé mezery mezi lety.

Vector Space Systems mají v plánu zaútočit na trh s mnohem menšími 12metrovými raketami „Wolverine“ s nosností kolem 35 kg až 45 kg, což je dostatečné pro menší a mikro satelity. Právě v oblasti velkého počtu malých satelitů, které budou tvořit konstelace kolem Země pro různé účely, vidí zakladatelé společnosti budoucnost.

Vytvořený trh s levnou přepravou menších a lehčích objektů na oběžnou dráhu bude znamenat i výrazné snížení cen, které budou přijatelné třeba i pro startupy a podobně. Navíc se rapidně zvýší frekvence letů - během roku 2020 už by společnost chtěla dosáhnout na přibližně stovku letů, přičemž první oficiální je zatím naplánován až na rok 2018. Už nyní má ale společnost prvního zákazníka – Iceye, který bude postupně vypouštět konstelaci 21 satelitů. Cena za jeden let se očekává kolem 2,5 milionu dolarů.

Vector Space Systems zatím úspěšně testuje zmenšené konstrukce raket i motorů, v nejnovějším případě šlo o model P-20. Má tak našlápnuto stát se důležitým hráčem, který si najde své místo v oblasti levné dopravy do „vesmíru“.