Nová radnice Kralup vznikne přestavbou obchodního domu za 150 milionů

Vedení Kralup na Vltavou by se do konce příštího roku mělo nastěhovat do nové radnice. Přestavba nevyužívaného obchodního domu Máj za 150 milionů korun začne ještě v srpnu. Úřad sídlí ve třech budovách, z nichž vlastní jen jednu. „Za nájem platíme 1,2 milionu ročně,“ řekl místostarosta Libor Lesák (ODS).

Myšlenka postavit vlastní budovu přišla krátce po revoluci s navýšením počtu pracovníků úřadu, uvedl místostarosta. Město neuspělo v privatizaci budovy hotelu Sport, kde dnes v nájmu sídlí městský úřad a zastupitelstvo. Objekt podle radních nevyhovuje i proto, že nemá bezbariérový přístup a není dostatečně reprezentativní.

Stavbu hodlá radnice platit hlavně z vlastních zdrojů. „Město v devadesátých letech prodalo za 100 milionů akcie Unipetrolu a zastupitelstvo se tehdy usneslo, že peníze budou vloženy na zvláštní účet a budou rezervovány na stavbu nového úřadu, případně využity na přestavbu centra města,“ řekl Lesák. Na zbylou část investice radnice patrně použije úvěr, je však možné, že vyčlení peníze z rozpočtu nebo z prodeje městského majetku, uvedl Lesák. Za 40 milionů korun město nyní prodává nemocnici.

O přestavbě městského centra se údajně uvažuje hlavně v posledních šesti letech. Podle koncepce přestavby a rozvoje má úřad sídlit právě tam. Uvažovalo se o úpravě hotelu Praha nebo budovy palírny. Postupem času, se vznikem obchodních center na okrajích města, se ale vylidnil obchodní dům Máj ze 70. let a volba padla na něj. Železobetonová stavba, zakrývající pohled na kostel na Palackého náměstí, přijde o východní křídlo a celková rekonstrukce by měla skončit do října 2013.

Při výběrovém řízení na jaře radní vylosovali z 22 zájemců sedm firem, z nichž s nejnižší cenou 127 milionů Kč bez DPH zvítězila liberecká společnost Syner. Proti metodě losování měla námitky opozice. Radní ji zdůvodnili rychlejším tendrem a dřívějším zahájením stavby. Zákon o veřejných zakázkách, který jejich získání losováním zakazuje, vstoupil v platnost letos 1. dubna.