Nová tokijská restaurace nabízí slevy holohlavým

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Holé hlavy jsou vítané v nové tokijské restauraci, která nabízí zákazníkům potýkajícím se s nulovým vlasovým porostem nejen vřelé přijetí, ale i slevy, na které vlasatí zákazníci nemají nárok.

Restaurace ve čtvrti Akasaka nedaleko od úřadů ústřední vlády vybízí zákazníky, aby svou holohlavost přijali a neskrývali ji. „V Japonsku je plešatost velmi citlivou záležitostí. Ale v Hollywoodu je spousta hvězd, které naprosto ignorují, že nemají žádné vlasy, a dokonce hrdě svou holohlavost vystavují,“ řekl majitel podniku Jošiko Tojoda. „Napadlo mě, že by bylo dobré přenést tohoto ducha i sem.“

V Japonsku není holohlavost tak rozšířená jako v západních zemích, ale i tak postihuje 26 procent mužů. Hlavní roli hraje genetika, ale vina je připisována i stresu, který není ničím neznámým armádě chronicky přepracovaných Japonců. „Když začnete plešatět, je to velký šok, o tom není pochyb,“ svěřil se 48letý Širó Fukai, který do restaurace zaskočil na drink. „Japonští podnikatelé to mají opravdu těžké. Stres se hromadí, a pak začnou padat vlasy.“

Každý holohlavý zákazník má v podniku slevu 500 jenů (asi 100 korun) a odměna se zvyšuje s počtem holohlavých zákazníků ve skupině, která dorazí společně. Pokud pije pohromadě pět plešatých, mají jeden drink zdarma.

Plakáty na zdech seznamují návštěvníky se základními informacemi o holohlavosti. Zjistit tak mohou například to, že nejvyšší poměr holohlavých má - Česká republika (43 procent), následovaná Španělskem a Německem.