Nová turistická sezona je tu. Praha ukáže i hnízdo StB

Turistická sezona jako by v Praze nikdy nekončila. Začátek té nadcházející oživí několik novinek.

V sezoně, která začíná dnes, 1. dubna, čekají největší změny návštěvníky Pražského hradu. Minimálně rok bude od 1. května kvůli výměně kanalizace zavřená Zlatá ulička. Dělníky a bagry budou turisté potkávat i v Jižních zahradách.

„Hlavním a dlouhodobým problémem jsou porušené dešťové svody, z nichž protéká voda do sousedních soukromých objektů na Malé Straně,“ uvedl důvody opravy zahrad mluvčí Správy hradu David Šebek. Zahrady nebudou zavřené celé, jen lokálně podle toho, kde budou dělníci pracovat.

Správa Hradu poprvé v historii otevře Rožmberský palác. Zájemci tak dostanou příležitost vidět unikátní kapli Nejsvětější Trojice a Panny Marie, zrestaurovaný renesanční Rožmberský sál či apartmá chovanky Ústavu šlechtičen.

V nové sezoně mohou lidé také posnídat na Petřínské rozhledně. „Prodlužujeme otevírací dobu a máme připravené noční prohlídky a možnost posnídat na rozhledně při východu slunce,“ vysvětlila Zuzana Fryafová ze společnosti ABL, která má památky Pražské informační služby v pronájmu.

Zřejmě největší novinka čeká Pražany i turisty 15. dubna. To se poprvé otevře pozorovatelna komunistické Státní bezpečnosti na vrcholu zvonice chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Příslušníci StB tam s dalekohledem a vysílačkou sledovali dění na velvyslanectví USA a Německa.