Nová zastávka za tři miliony

Město na konci prázdnin přestěhuje autobusovou zastávku z Budějovické ulice dál od města, kde nebude vadit provozu.

Hlouček cestujících se hrne ke dveřím autobusu. Mezi nimi se prodírají chodci. Chodník totiž zároveň slouží jako nástupiště. Tak vypadá autobusová zastávka v Budějovické ulici.

„S kočárkem tu nemám šanci projet. Musím pokaždé počkat, až lidé nastoupí. Pak teprve mohu pokračovat v cestě,“ popisuje ucpaný chodník dvaatřicetiletá Lenka Strnadová.

Situace by se měla brzy změnit k lepšímu. Město chce současné nástupiště zrušit a postavit nové o něco dál mimo frekventovanou ulici. Stavět se začne už na začátku června.

Zastávka s krytou čekárnou bude přesunuta blíž směrem ke kruhovému objezdu U Kapličky. „Hotová by měla být koncem srpna,“ potvrzuje tisková mluvčí Městských služeb Písek Lenka Gareisová.

Investorem stavby je město Písek, zastoupené Městskými službami Písek. Na vybudování nového nástupiště získalo dotaci 1,9 milionu z Regionálního operačního programu. Celková částka na stavbu je více než tři miliony. Předpokládaný finanční náklad města je 1,4 milionu.

Změnu uvítají všichni. Podle cestujících je zastávka sice na dobrém místě, protože je blízko centra i nemocnice, teď ale musí stát na chodníku v každém počasí a nemají si při čekání na autobus kam sednout. Přesunutí nástupiště vyhovuje také řidičům autobusů. Když se na místě sejdou ve stejnou dobu dva autobusy, musí stát jeden na silnici. Situaci jim navíc komplikují řidiči, kteří zaparkují auto tak, že se autobus na vyznačené místo nevejde celý a vystupuje do silnice.

„V Budějovické ulici to ještě jde. Horší je to na Žižkově. Tam auta parkují po obou stranách, kde nemají,“ vysvětluje řidič autobusu Josef Kalina.

Jedním z dalších důvodů k přesunutí zastávky mimo přilehlou zástavbu a okolní chodníky je vysoká frekvence zejména linkových spojů vyjíždějících z Písku do Českých Budějovic, Prachatic a Týna nad Vltavou.

Místo po zrušeném nástupišti v Budějovické ulici nezůstane nevyužité. Místo něj tady vzniknou nová parkovací místa. Těch mají obyvatelé ulice nedostatek.

V plánu je také zastřešení další zastávky městské hromadné dopravy na rohu ulic Zeyerova a Švantlova pro cestující ve směru na Hradiště.

Přístřešek se na tomto místě začne stavět po ukončení výměny kondenzátního potrubí teplárny.

Celkem je teď v Písku šestačtyřicet zastávek městské hromadné dopravy.