Novinky z technologického veletrhu CES: LG ukázala rolovací displej

Rolovací displej LG

Rolovací displej LG Zdroj: LG

Společnost LG prezentovala na právě probíhajícím lasvegaském technologickém veletrhu CES 2016 displej technologie OLED, který lze opakovaně ohýbat. To nahrává tvorbě zařízení zcela nových konstrukcí. Technologie OLED má několik předností. Je energeticky nenáročná, nabízí perfektní kontrast a podání barev, má neomezené pozorovací úhly a dá se dělat v zahnutém provedení.

Ohýbací OLED displeje nejsou převratnou novinkou, různé prototypy vídáme na technologických výstavách už déle. Zpravidla ale měly horší rozlišení, špatné obrazové vlastnosti, omezený ohyb, nejasnou životnost a především to byly jen prototypy.
Nově předvedený displej jde dál. Osmnáctipalcový displej, který podle prvních ohlasů vypadá velice slušně, je možné zcela srolovat.

Samotný výrobce však nepřišel s produktem, který by dané vlastnosti displeje využíval. Spíše hodil návnadu, a kdo najde pro ohebný displej smysluplné využití, může s LG navázat spolupráci. Doladění finálního vzoru určeného pro konkrétní využití ještě chvíli potrvá a LG neuvádí, kdy reálně se může jeho nový displej objevit na trhu. Také se musí vychytat některé chyby jako výskyt mrtvých bodů. Už to ale není hudba budoucnosti.

Autor je redaktorem webu Živě.cz