Nový internetový portál SFDI přispěje k vyšší transparentnosti

Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) zpřístupnily internetový portál, na kterém lze přehledně nalézt informace o průběžných finančních tocích z rozpočtu SFDI.

Na internetové adrese: http://www.sfdi.cz/CZ/cerpani.php lze u jednotlivých stavebních projektů nalézt celkové náklady deklarované příjemci podpory, aktuální stav rozpočtu, vyčerpanou částku za rok 2011, ale i termíny plateb. Dále jsou zde uvedena jednotlivá čísla fakturací, kterými jsou požadavky na čerpání finančních prostředků podloženy. Aplikace je v současné době ve zkušebním provozu, v dohledné době bude doplněna o další funkcionality, například o vyhledávání podle faktur zhotovitelů.

„I když SFDI na požádání tyto informace v minulosti vždy poskytoval, předpokládáme, že zavedení přímého online přístupu zvýší informovanost o průběžných tocích pro veřejnost i zhotovitele staveb. Zároveň se tak zvýší i transparentnost celého procesu financování dopravní infrastruktury“, říká Ing. Tomáš Čoček Ph.D., pověřený řízením SFDI.