Nový iPhone se blíží. A síť dodavatelů Applu houstne

V polovině loňského září představil Apple zatím poslední produkty - iPhone 5S a iPhone 5C

V polovině loňského září představil Apple zatím poslední produkty - iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Na začátku týdne se kyberprostorem začala šířit informace, že tchajwanská společnost Foxconn, která je známá především coby hlavní výrobce produktů Apple, masivně nabírá nové zaměstnance. Informaci vypustil tchajwanský zpravodajský server Economic Daily News. Firma prý hledá sto tisíc lidí. Zaměstnance hledá i společnost Pegatron, další dodavatel Applu.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se blíží uvedení nového modelu iPhone 6. A na trhu dodavatelů pro Apple začíná být husto.
Firma Foxconn vyrábí produkty Applu v továrnách v ústí Perlové řeky ve městě Šen-čen. V jejích továrnách pracuje 1,2 milionu lidí. Foxconn ale působí také v Česku – v pardubickém závodě se montují elektronické přístroje, které se pak exportují dál do Evropy. Český Foxconn je po Škodovce druhým největším exportérem.

Všeobecně se očekává, že Apple uvede nový model telefonu letos ve třetím čtvrtletí. Šestá generace iPhone má mít větší displej a doplňovat se s dalšími produkty Applu – iWatch a HealthKit, které měří a ukazují zdravotní informace nositele.
Pro firmu, která je oficiálně registrovaná pod jménem Hon Hai Precision, je to dobrá zpráva. Poté, co uvedení iPhone 5 nesplnilo očekávání, Foxconn v únoru 2013 oznámil, že do odvolání přestává nabírat pracovníky ve svých čínských továrnách.

Pak se ale prodeje znovu zvedly a tržby Applu předčily očekávání. Tím se zlepšily i výsledky Foxconnu, jenž v prvním kvartálu 2014 vykázal růst v tržbách o 9,2 procenta. Čistý zisk stoupl o pětinu. Foxconn dlouhodobě platí za dodavatele, který nemá konkurenci. To ale pomalu přestává platit. Zmíněný Pegatron, rovněž tchajwanská firma, postupně ukusuje podíl objednávek. Jsou tu i další dodavatelé – Apple si objednal výrobky také od tchajwanských firem Wistron a Compal.