Nový portál bude nabízet k prodeji veřejný majetek

Státní správa a samospráva bude moci zveřejňovat nabídky na prodej svého majetku v novém informačním systému portálu Vasmajetek.cz. Provozovatelé serveru chtějí spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a Asociací realitních kanceláří ČR pomoci úřadům a radnicím zvýšit výnosy z prodávaného majetku. „Největší problém všech výběrových řízení v minulosti nebyla jen malá transparence, ale také to, že se nabídky prodejů majetku veřejné správy nedostaly ke svým adresátům,“ řekl člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík.

Za informačním portálem stojí společnost EEIP, kterou právě Mejstřík vlastní. Server je v provozu od loňského podzimu. Stát nyní zveřejňuje informace o veřejných dražbách na serveru Centralniadresa.cz. Podle provozovatelů nového webu ale Centrální adresa neposkytuje úplné informace. Nová služba má navíc umožnit zveřejnění informací nad rámec zákonných povinností, a to je důvod, proč s provozovateli webu začalo spolupracovat také MMR, uvedla mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Zveřejnění informací na webu bude zdarma. Zpoplatněná prémiová verze úřadům navíc umožní rychlejší přenos nabídky k případným zájemcům o koupi veřejného majetku. Další výnosy si provozovatelé portálu slibují od prodeje zanalyzovaných informací z portálu například realitním kancelářím. MMR bude mít v novém informačním systému poradenskou roli. Online poradna bude k dispozici například starostům a primátorům. Úloha Asociace realitních kanceláří bude spočívat ve zprostředkování dražebního servisu.