Nový rok přivítají nejdřív v Sydney, deset hodin před naší půlnocí

Silvestr v Sydney

Silvestr v Sydney Zdroj: profimedia.cz

Australské Sydney, které má oproti Středoevropanům desetihodinový náskok, dnes odstartuje vlnu oslňujících ohňostrojů, jež budou přes Soul, Londýn, Moskvu či Rio de Janeiro vítat nový rok 2013. Ke globální pyrotechnické show se vůbec poprvé připojí dlouho izolovaný Rangún, napsala agentura AFP. V Dubaji ohňostroj živě doprovodí Pražský filharmonický orchestr.

Přístav v Sydney uvítá nový rok představením za 6,6 milionu australských dolarů (asi 130 milionů korun) pod taktovkou popové hvězdy Kylie Minogue, která navrhla barevné schéma a doprovodnou hudbu.

„Novoroční oslavy v Sydney jsou světově proslulé a dostanou se k miliardám lidí. Nejen proto, že pořádáme první velkou show roku 2013, ale také proto, že je nejlepší,“ řekl starosta města Clover Moore. Městští činitelé očekávají, že se na pobřeží shromáždí více než 1,5 milionu lidí, aby sledovali, jak k nebi vyletí sedm tun ohňostrojů včetně petard odpalovaných z vodních skútrů.

Letos mají oslavy i interaktivní charakter; jejich účastníci si do chytrých telefonů mohli stáhnout aplikaci, která jim zbarví monitor. Když je pak zvednou nad hlavu, vytvoří podél pobřeží vlastní světelnou show.

Ohňostroje ozáří řeku Temži v Londýně, moskevské Rudé náměstí a Kreml, hongkongský přístav Victoria, stejně jako centrum malajsijského Kuala Lumpuru, tchajwanského Tchaj-peje, švédského Stockholmu, nizozemského Amsterdamu a měst po celé Číně.

V New Yorku budou lidé slavit příchod Nového roku tradičně spouštěnou obří koulí nad náměstím Times Square, kde se jihokorejská internetová senzace a popová hvězda, rapper Psy, připojí k celé škále amerických hvězd.

V brazilském Riu slíbily úřady šestnáctiminutový ohňostroj se 24 tunami petard naproti pláži Copacabana a ohnivá show uzavře také obří párty u berlínské Braniborské brány, kde budou vystupovat Pet Shop Boys, Bonnie Tylerová či Blue.

Zapsat se mezi místa s proslulými novoročními oslavami se snaží i Dubaj, kde je v plánu rozmařilé galapředstavení v nejvyšší budově emirátu, mrakodrapu Burdž Chalífa. Věž vysokou 828 metrů obklopí ohňostroj doprovázený hudbou, kterou živě zahraje Pražský filharmonický orchestr.

Naopak v Paříži úřady připomněly, že veškeré ohňostroje jsou oficiálně zakázány po celou noc. Dav, který se k oslavám sejde na Champs-Elysées a kolem Eiffelovy věže, se proto bude muset obejít bez nich.

Asi 50 tisíc lidí by se mělo podle očekávání sejít u uctívané zlaté pagody Švedagon v Rangúnu, aby mohli sledovat první společné veřejné odpočítávání příchodu Nového roku a ohňostroj. To je považováno za další známku reforem a otevírání se Barmy, která byla po celá desetiletí izolovaná od světa vojenskou juntou. Organizátoři prý ovšem museli celé měsíce přesvědčovat úředníky formálně civilní vlády, aby k akci dostali povolení.

Jihokorejský Soul uvítá rok 2013 rituálním zvoněním na bronzový zvon z 15. století, který v souladu s dávnou tradicí odbije 33 úderů. V dalších částech města se budou pořádat ohňostroje, koncerty a pouliční oslavy.