Nový ruský dron unese náklad o váze až 180 kilogramů

Nový ruský dron SKYF

Nový ruský dron SKYF Zdroj: VTM.cz

Nový ruský dron SKYF
Nový ruský dron SKYF
Nový ruský dron SKYF
Nový ruský dron SKYF
SKYF operating principle
6
Fotogalerie

Ruská společnost ARDN sestrojila dron, který dokáže hravě transportovat náklad o váze 180 kg a letět cca 8 hodin. Tzv. SKYF by mohl najit uplatnění například v oblasti zemědělství (hnojení, výsev semen…), humanitární pomoci (doručování potravin a léků) či poštovních služeb.

SKYF může létat v maximální výšce 3000 metrů a to rychlostí až 70 km/hod. Polohová přesnost činí 30 cm. Při zvedání břemen se spoléhá na benzínové motory, zatímco stabilizaci zajišťují elektromotory.

Přestože je relativně velký (5,2 m × 2,2 m), lze ho snadno složit. Do nákladního kontejneru o délce 6 metrů se prý bez problémů vejdou dva kusy. Příprava na let pak zabere pouhých 10 minut.

Podle ARDN tento dron dokáže pracovat kdykoliv během dne a za různých povětrnostních podmínek. Navíc byl navržen jako modulární, což znamená, že ho lze upravovat v závislosti na aktuálních potřebách.

Video placeholde
SKYF operating principle • Živě.cz

SKYF rovněž umí využívat energii generovanou svým spalovacím motorem, aniž by potřeboval elektrický hybridní systém. To zvyšuje jeho spolehlivost a současně snižuje cenu, náklady na údržbu i celkovou hmotnost.

Zatím není jasné kdy se dotyčný dron objeví na trhu ani kolik bude stát. Teoreticky by ale mohl mít velký dopad na širokou škálu průmyslových odvětví.