Čína dělá pokroky s bojovou inteligencí hejna

Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna

Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna Zdroj: Armytechnology.armylive.dodlive.mil

Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna
Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna
Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna
Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna
Čína dělá pokroky s bojovými inteligencemi hejna
6
Fotogalerie

Inteligence hejna je druh AI, která je založená na chování hejna jednoduchých autonomních systémů. Inženýři se inspirovali v přírodě, kde jsou podobná hejna často k vidění. V Číně rozeznali velký potenciál, jaký mají pro bojové operace hejna malých dronů.

 

Inteligence hejna (anglicky swarm intelligence) je druh umělé inteligence, která je založená na chování hejna jednoduchých autonomních systémů bez centrálního řízení, vybavených jednoduchými pravidly. Inženýři se inspirovali v přírodě, kde jsou podobná hejna často k vidění, ať už mezi ptáky, savci, rybami nebo třeba mravenci a sarančaty.

Specialisté Čínské lidové armády (PLA) sázejí na to, že budoucí války budou probíhat z velké části bez přímé lidské účasti, neviditelně a tiše. Bojovat v nich budou autonomní jednotky, buď zcela anebo částečně bez lidských vojáků, které budou disponovat vysokým stupněm inteligence.

V Číně rozeznali velký potenciál, jaký mají pro bojové operace hejna malých dronů. Mohou být využity k různým misím, včetně masových útoků na klíčové cíle vysoké bojové hodnoty, což mohou být například americké pokročilé bojové letouny nebo letadlové lodě.

Velkou výhodou bojových hejn dronů s inteligencí hejna je, že náklady na útok takovým hejnem jsou relativně nízké, zatímco obrana proti tomuto útoku je poměrně obtížná.

Čínští vědci podle dostupných informací pokročili ve vývoji umělé inteligence, včetně technik strojového učení „deep learning“, což jim umožnilo značný pokrok ve výzkumu inteligence hejna. V současné době probíhá na čínských univerzitách, ve vojenském výzkumu i v soukromých společnostech intenzivní výzkum, vývoj a testování technologií spojených s inteligencemi hejna.

Podle analytiků je v tuto chvíli obtížné porovnat americké a čínské pokroky v inteligenci hejna, protože obě strany přinejmenším část informací utajují. Čínská lidová armáda ale podle všeho bedlivě sleduje vývoj inteligencí hejna v USA a usiluje o srovnatelné technologie, stejně jako o technologie, s nimiž by bylo možné hejnům dronů úspěšně čelit.

V čínských médiích a na předváděcích akcích se objevují ukázky, které dokládají pokroky Číny ve vývoji a aplikacích inteligence hejna. V listopadu 2016 se objevily zprávy o hejnu dronů v akci, které údajně vystopovalo, napadlo a zničilo raketomet. Na jaře 2017 zase čínská soukromá společnost poslala do vzduchu rekordně velkou formaci 1 000 dronů.

V červnu 2017 čínská společnost China Electronics Technology Group Corporation (CETC), která je zřejmě nejdále ve vývoji inteligencí hejna, předvedla rekordní test hejna 119 dronů s fixovanými křídly. Čínské demonstrace inteligence hejna obvykle následují po amerických testech a je na nich znát snaha Američany trumfnout.


Text vyšel na serveru VTM.cz >>>