Nový šéf Zbrojovky? Asi Přeček

Brněnský fotbalový klub je na prodej. Nejblíže k jeho ovládnutí je brankář Jaroslav Přeček.

Život, nebo smrt. Zbrojovka balancuje na hraně, ze které je to jen kousek na obě strany. Roman Pros, jenž s bratrem Stanislavem drží sedmdesátiprocentní podíl v brněnském klubu, začátkem roku prohlásil, že chce mít o novém majiteli jasno do konce ledna. Termín vypršel a oznámení nového vládce Zbrojovky se blíží.

Fanoušci jsou nedočkaví, protože současná jednání rozhodnou o budoucnosti klubu. Ten buď s novým majitelem začne stoupat vzhůru, nebo bez něj zmizí z mapy českého fotbalu. „Pokud všechna jednání ztroskotají, nepodáme žádost o licenci, protože už nebudeme klub schopní podporovat,“ vysvětlil Pros. A to by znamenalo konec Zbrojovky na úrovni, která zajímá fandy i sponzory.

Ačkoliv tomu na počátku ledna věřil málokdo, zájemců o vadnoucí klub, který se dnes nachází na dně druhé ligy, se objevilo hned několik.

Jaroslav Přeček

Jestli všichni zájemci v lednu začali na stejné startovní čáře, v půli února tomu tak rozhodně není. Jedenasedmdesátiletý právník a podnikatel Jaroslav Přeček má pár metrů před cílem na ostatní soupeře výrazný náskok. „Fotbal je sice černá díra na peníze, ale když máte koncepci, pokoru a kvalitní spolupracovníky, může se v něm jít rychle nahoru. Podle mého nadešla nejlepší chvíle do Zbrojovky vstoupit. Především pro fotbal, protože kvalitní mužstvo si Brno a jeho fanoušci zaslouží,“ potvrdil svůj zájem v rozhovoru pro Deník Přeček.

Právě k bývalému ligovému gólmanovi, který na počátku šedesátých let minulého století chytal za Královopolskou strojírnu Brno, se upínají i bratři Prosové. „Má oficiální a vážný zájem. Jednání můžeme označit za finální, nicméně jsme ještě nic nepodepsali,“ odmítl definitivní závěr Roman Pros.

Mezi fanoušky a odborníky se živě spekuluje o tom, že Přeček Zbrojovku kupuje pro někoho jiného. Ten však podobné názory odmítá. Podle svých slov má slíbenou podporu od skupiny brněnských podnikatelů. „Sám nemůžu v tak obrovské věci nic dělat. Na koupi klubu peníze mám, ale nejsem Daniel Křetínský (majitel Sparty pozn. red.), abych vytáhl z peněženky miliardu,“ uvedl Přeček. Pokud by Přeček Zbrojovku získal, nešel by úplně do neznáma. S fotbalem má letité zkušenosti. Kromě hráčské kariéry patří mezi zakladatele Nadace fotbalových internacionálů. Především ale v minulosti dělal ve Frýdku-Místku a Baníku Ostrava sekretáře, v pražské Slavii pak generálního sekretáře. Šance podle Sedmičky: 80 %

Hanseatisches Fussball Kontor

I když je Přeček v současnosti nejvážnějším kandidátem na získání Zbrojovky, rozhodně není jediným. Brněnský Deník přišel s informací, že zájem o brněnský fotbalový klub má německá investiční společnost Hanseatisches Fussball Kontor, která se zaměřuje na africký fotbalový trh. „Němci by se rádi sešli s majiteli Zbrojovky. Vlastníci klubu ale zatím vyjednávají s českými zájemci a na výzvy nereagují. Němci mají seriózní zájem, upřednostnili Brno před belgickým prvoligovým klubem. Na roční chod klubu by uvolnili kolem deseti milionů korun,“ uvedl Aleš Karásek, jednatel společnosti AMK Consulting. Ta shání klienty pro berlínskou firmu, která zprostředkovává prodeje fotbalových klubů po Evropě. Bratři Prosové však s Němci zatím nevyjednávají. Hlavním partnerem je pro ně stále Přeček. Je pravděpodobné, že Němci by vešli do kurzu až v případě neúspěchu vyjednávání s českým podnikatelem. Šance podle Sedmičky: 10 %

Gruppo Gherardi

Zbrojovka Brno, nebo druholigový italský klub Hellas Verona. Takové dilema má podle některých zdrojů italský podnikatel Piergiorgio Gherardi, boss stavební firmy Gruppo Gherardi, která sídlí v Římě.

Ten si už dokonce prohlédl brněnský stadion. „Pan Gherardi má seriózní zájem, nechal si zpracovat velký projekt na rozvoj Zbrojovky. Chtěl by vlastnit sto procent klubu. Touží vrátit Zbrojovku na výsluní a zajímá jej práce s mládeží, kterou mělo Brno vždycky výbornou,“ prohlásil Daniele Migliarini, který setkání zprostředkoval.

Roman Pros však jednání s italským zájemcem prozatím smetl ze stolu. Na rozdíl od jiných jej nepovažuje za seriózního zájemce. Šance podle Sedmičky: 5 %

Někdo jiný

Kromě tuzemských zájemců, Německa a Itálie i Rusko, Chorvatsko, Švýcarsko, Makedonie nebo Sýrie. Spekulací o destinacích s původem možných budoucích majitelů Zbrojovky se mezi fanoušky a v zákulisí šíří hned několik. Pravděpodobnost úspěšných jednání? Zatím hodně malá. Alespoň do případného krachu námluv s Jaroslavem Přečkem. Šance podle Sedmičky: 5 %

KDO JE PŘEČEK?

• Jaroslav Přeček se narodil ve Frýdku-Místku v roce 1941.
• Vystudoval práva.
• Jako brankář chytal ve Frýdku-Místku, Vítkovicích, Jihlavě, Třinci a Brně.
• Jako funkcionář působil ve Frýdku-Místku, Ostravě a pražské Slavii.
• S Josefem Bicanem spoluzaložil Nadaci fotbalových internacionálů.
• Působí ve dvou rodinných firmách: Eurowint (stavebnictví) a JPT Finance (finančnictví).