O nejvyšší budovu v Česku je zájem

Zahraniční IT firmy, společnosti zabývající se řídicími systémy a marketingové agentury intenzivně poptávají kancelářské prostory v AZ Tower, budoucí nejvyšší stavbě v Česku.

Největší požadavek na plochu téměř 3000 m2 kancelářských prostor, o kterém společnost momentálně vyjednává, zahrnuje šest podlaží.

„Zároveň vzhledem k tomu, že zájem o malé kanceláře a apartmány v nejvyšších patrech je obrovský, rozhodli jsme se projekčně upravit nejvyšší patro kanceláří (23. nadzemní podlaží) a rozdělit je na menší prostory,“ říká ke stavbě ing. Petr Teplý ze společnosti AZ Tower, která je developerem i koordinátorem celého projektu. Aktuálně se na stavbě pracuje v úrovni 5. nadzemního podlaží. Začátkem listopadu bylo proinvestováno 200 mil. Kč bez DPH.

Budoucí nejvyšší budova v ČR roste zhruba o jedno patro za dva týdny. Do konce roku tak bude hotovo osm nadzemních podlaží. „V tuto chvíli máme už hotové kromě prvních čtyř nadzemních podlaží také dvě podzemní, kde bude vybudováno až 265 parkovacích míst,“ říká k projektu Teplý a dodává: „Zájem zahraničních společností vyplývá především z technologického řešení budovy, která bude částečně energeticky soběstačná. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty jsou v Česku prozatím zcela ojedinělé a díky nim se bude v létě budova chladit a v zimě ohřívat, aniž by potřebovala jakékoli externí tepelné zdroje.“ Výstavba výškových budov v České republice však tímto ojedinělým projektem zdaleka nekončí – právě naopak! Po AZ Tower oznámila své úmysly také Praha. Do několika let by na Chodově měly vyrůst dva mrakodrapy Prague Eye Towers.

„Svojí výškou podle plánů, které jsem viděl, mrakodrapy v Praze AZ Tower o několik metrů převýší, časově to ovšem nebude dříve než za pět let vzhledem k nutnosti vyřízení všech povolení. Brno se tak nejvyšší budovou bude pyšnit už od jara 2013 a určitě ještě několik dalších let,“ dodává Teplý. Své maximální výšky budova dosáhne v říjnu příštího roku.