O rekreační nemovitosti s dodatečným výnosem je poměrně zájem

Stále více Čechů si chce dopřávat aktivní dovolenou, komfortní služby a přitom využívat svoji vlastní nemovitost. V době jejich nepřítomnosti vlastněnou nemovitost správcovská firma dále pronajímá a zajišťuje zajímavý příjem majiteli.

Podle Lukáše Krejzy ze společnosti Lipno Lake Resort na to Češi přišli již před několika lety a dnes sklízejí zisky. Například obsazenost apartmánů na Lipně se pohybuje v zimních a letních měsících mezi 75 až 80 procenty. Což ve finále znamená pro jejich majitele ročně až 90 tisíc korun čistých výnosů, neplatí tedy již žádné další poplatky za elektřinu, plyn či údržbu. Šumava a Lipenské jezero jsou jednou z nejzajímavějších rekreačních lokalit v Čechách. V posledních letech se infrastruktura a vybavenost pro provozování jak zimních, tak i letních sportů rapidně zlepšila. Rekreační apartmán u Lipna si oblíbili nejen cizinci, ale také Češi.

„Není výjimkou, že si apartmán pořizují rodiče, kteří již mají odrostlé děti a kalkulují s možností společných dovolených včetně hlídání budoucích vnoučat,“ říká Lukáš Krejza ze společnosti Lipno Lake Resort a dodává, že jejich klientela je zvyklá na určitou úroveň služeb. „Majitelé našich apartmánů chtějí opravdu relaxovat. Starost o nemovitost a její údržbu přenechávají správcovské organizaci, která apartmány pronajímá v době nepřítomnosti majitele a zajišťuje tak zajímavý dodatečný výnos.“

#####Pronájem apartmánů je v cizině standardem

Koncepce pronájmu není v Česku stále ještě nijak rozšířená, ale ve vyspělých zemích se jedná o standardní záležitost. Podle Andrianuse Coolbergena, který se prodejem těchto nemovitostí v Čechách, a to zejména na Lipně, dlouhodobě zabývá, si je kupují lidé, kteří žijí aktivním životem, jsou společenští, chtějí své volno trávit v příjemném prostředí bez nutnosti mnohdy komplikované péče. Na druhou stranu majitelé nemovitostí mají pocit, že jezdí takříkajíc do svého, nikoli do neosobního hotelu. Průměrný výnos z pronájmu apartmánů se podle pronajímatelů pohybuje kolem osmi procent, roční čistý příjem je 2,5 procenta.„Jedná se o částku, kterou majitel nemovitosti přímo získá, tedy po uhrazení všech poplatků či výdajů na nutné opravy, elektřinu, plyn atd.,“ vysvětluje Peter Antonissen z developerské společnosti Sparcs a dodává, že během letní a zimní sezony je komplex pravidelně zcela vyprodán.

„Každý náš apartmán je vybaven ve velkém standardu, mimo jiné obsahuje saunu, kompletní vybavení či designový nábytek. Hosté se mohou rozhodnout, zda si budou vařit sami, nebo navštěvovat nedalekou restauraci.“ Bez zajímavosti není ani vybavenost, která je speciálně zaměřená na rodiny s dětmi, které tvoří zcela jasnou většinu klientely.

*

Rekreační areál Lipno

Rekreační areál Lipno Lake Resort se nachází v obci Lipno nad Vltavou a je vybaven vším nezbytným zařízením, ale také luxusem pro strávení krásné a bezstarostné dovolené. <a href=„http://www.gcpartner.cz/podlahove-topeni/c-5791/“>Podlahové topení</a>, vlastní terasa a internetové připojení v apartmánu jsou samozřejmostí. Jeden apartmán je přizpůsoben také pro invalidní osoby. O bezpečnost malých dětí v apartmánech je také postaráno. Rekreační areál má pět třípatrových budov. Z terasy každého apartmánu je výhled na Lipenské jezero. V blízkém okolí se nachází několik restaurací, krytý bazén, venkovní bazén, promenáda po břehu jezera, stezka pro kolo, běh či in-line brusle. V dochozí vzdálenosti od areálu je také golfové hřiště a středisko zimních sportů. Koordinátorem projektu je firma Coolbergen Consulting s.r.o.