O ženách a vraždách

Marcella

Marcella Zdroj: netflix

Netflix uvádí temnou britskou kriminálku Marcella. Hlavní hrdinka pátrá v tepajícím Londýně po sériovém vrahovi a řeší hroutící se osobní život.

Bývalé elitní kriminalistce Marcelle (Anna Frielová) se hroutí svět. Před šesti lety jí zemřela dcera a od té doby není ve službě. Nyní ji opouští manžel a zdá se, že se na scénu vrátil sériový vrah, po němž Marcella dlouhá léta pátrala. Návrat k náročné práci však pro Marcellu ani pro její kolegy nebude vůbec lehký.

Osmidílný seriál Marcella je prvním britským dílem uznávaného švédského scenáristy Hanse Rosenfeldta. Ten je i českému televiznímu publiku známý především seriálem Most, který se dočkal již několika mezinárodních verzí. Podobně jako Most také Marcella se točí kolem ženské hrdinky, s jejíž excentričností má okolí problémy, ale musí ji respektovat kvůli jejím talentům. Díky nim se policejní sbor dokáže postupně přiblížit ke kruté pravdě, jež je komplikovanější, než se zprvu zdálo.

Marcella je zástupcem velmi moderního žánru městské detektivky. Odehrává se v Londýně, a to nejen v temných uličkách a nočních klubech, ale také v nejnovějších výškových budovách či v přistěhovaleckých koutech. Zločin totiž nebují pouze v odlehlých místech bez civilizace, ale také v centru měst, která jsou plná bezpečnostních kamer (ty se stávají pro seriálové i filmové tvůrce stále významnějším tématem i způsobem, jak dílo obrazově ozvláštnit).

Jedna z kamer navíc zachytí samotnou Marcellu, jak přijíždí k místu vraždy. Jednou z možných obětí vraha se stala i milenka Marcellina muže a je možné, že krásnou ženu zabila v záchvatu vzteku sama Marcella. Nic si nepamatuje, pouhé útržky a zná místo, kde byla žena pohřbena. Panické stavy mimo sebe se u Marcelly objevují stále častěji a následky jsou nevyzpytatelné.

Rosenfeldtovi se skvěle daří až do předposlední epizody nechávat otevřené všechny možné identity zabijáka.
Zároveň však od poloviny seriálu zbytečně přidává další nové dějové linky a postavy, což seriál uměle natahuje a pro někoho možná znepřehledňuje.

Možná tím ale tvůrci chtějí divákovi přiblížit chaotičnost světa zločinu, v němž policie musí hledat řád, logiku a pravdu.
Zásadní pro vyznění seriálu pak byla volba představitelky hlavní role. Náročný part, v němž se mísí vychýlenost a pohyb na hraně nervového zhroucení, však Anna Frielová (známá ze seriálu Řekni, kdo tě zabil) zvládla bravurně.

Seriál, který vznikl v produkci britské televize ITV, je u nás dostupný na Netflixu pouze v originálním znění s anglickými, německými či s polskými titulky.

Marcella
(krimi, Velká Británie, 8 epizod)
Hlavní tvůrci: Hans Rosenfeldt Nicola Larderová
Hrají: Anna Frielová, Nicholas Pinnock, Sinéad Cusackeová
Dostupné na Netflixu
Hodnocení: 70 %