O2 letos zdvojnásobí investice do mobilní sítě, hlavně do LTE

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Operátor O2 letos zhruba zdvojnásobí své investice do mobilní sítě. Výše investic by se měla pohybovat kolem jedné miliardy korun. Většina půjde do budování sítě pro rychlý mobilní internet LTE. Uvedl to ředitel divize provoz O2 Petr Slováček s tím, že operátorovi v síti významně přibývá přístrojů v síti, které na frekvenci LTE pracují. "Nástup přístrojů s LTE je mnohem razantnější, než jak tomu bylo při přechodu na sítě 3G," dodal. Zařízení podporující LTE má v síti O2 asi 120 tisíc zákazníků.

Firma má v současnosti v ostrém nebo testovacím provozu okolo 1200 základnových stanic pro LTE, letos plánuje postavit dalších tisíc. Zhruba do dubna chce operátor pokrýt celou velkou Prahu a Brno, v dubnu budou pokryty rovněž nově otevírané stanice metra na trase A, později i tunely. Letos také operátor celistvě pokryje okresy s menším zalidněním a zaměří se na turistické oblasti.

„Jedním z důvodů vyšších investic je, že začínáme od začátku roku. Loni jsme čekali na licence a také nás zdržela jednání s dodavateli,“ uvedl Slováček. Podle něj je navíc jasné, že postupem času, kdy bude pokrytí LTE stále „hustější“, operátor začne vypínat vysílače 3G. Časový rámec však neujasnil s odkazem na vzdálenější budoucnost.

zařízení v síti O2zařízení v síti O2 | O2

Pokusy s VoLTE, pokrytí dálnic a O2 areny

Operátor v současnosti testuje technologii VoLTE, která umožňuje volání přímo v síti LTE. Zatím komerčně nabízí technologii CS Fallback, které při hovorech přechází z LTE do sítí GSM a 3G. Denně takto realizuje kolem čtvrt milionu hovorů. Na konci minulého roku O2 zavedla LTE v pražské O2 areně. Letos bude pokrytí ještě posilovat v souvislosti s blížícím se mistrovstvím světa v ledním hokeji.

O2 pokrytí dálnic k 21.1.15O2 pokrytí dálnic k 21.1.15 | O2

O2 v současnosti pokrývá sítěmi LTE a 3G při započtení vysílačů v testovacím provozu přes 93 procent populace. Pokrytá je více než polovina Prahy a Brna, ale také například celý úsek dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, nebo 86 procent dálnice D5. Při budování pokrytí firma spolupracuje s T-Mobilem.

Rušení televizního vysílání

V září diskutované riziko rušení televizního vysílání frekvencemi LTE se podle Slováčka projevilo pouze minimálně. O2 podle jeho vyjádření registruje prostřednictvím ČTÚ zatím jen pár případů, nicméně nevyloučil, že další by mohly přibývat s tím, jak firma spouští další vysílače. Jako řešení problému prý zatím postačily jednoduchá zařízení na odstínění signálu.