O2 se o zakázku na provozování portálu eAgri utká s třemi soupeři

Společnost O2 (dříve Telefónica) provozuje hlavní státní zemědělský portál eAgri.cz od jeho spuštění před pěti lety. Obhájit smlouvu ale bude letos zřejmě výrazně těžší. Do výběrového řízení na provoz portálu vyhlášeného ministerstvem zemědělství s předpokládanou hodnotou 195 milionů korun se kromě mobilního operátora přihlásili ještě další tři uchazeči. Účast v tendru potvrdil mluvčí operátora Martin Žabka.

„Došlé nabídky je nutné nejprve posoudit. Aktuálně proběhne otevírání obálek, následně pak posouzení kvalifikace a teprve poté posouzení a hodnocení nabídek, ze kterého vzejde konečné pořadí dodavatelů,“ řekl serveru E15.cz mluvčí rezortu Hynek Jordán.

Tendr přitom nabral kvůli neutuchajícím dotazům ze stran uchazečů zpoždění. Zatím poslední dvouletá smlouva za 230 milionů korun bez DPH uzavřená ministerstvem s O2 skončila již v květnu. Předběžné oznámení o zakázce sice zveřejnilo ministerstvo již loni v srpnu, samotný tendr ale vyhlásilo až na konci letošního března.

Původní termín přihlášek končil 15. května – tedy v měsíci, kdy končila i dosavadní smlouva s Telefónikou. Poté byl termín posunut o celých šest týdnů. Důvodem byla skutečnost, že v průběhu původní lhůty pro odevzdání nabídek ministerstvo obdrželo desítky dotazů a žádostí od uchazečů, na které muselo reagovat.

Portál eAgri vznikl před pěti lety spojením několika serverů, zejména stránek ministerstva, pozemkových úřadů a takzvaného portálu farmáře. Jeho hlavní ideou bylo vytvořit centrální přístupový bod k informačním zdrojům ministerstva a jeho podřízených organizací. Nyní má portál 12 hlavních částí. Kromě části pro ministerstvo a pozemkové úřady jsou to oddíly věnované například zemědělství, lesům, dotacím, potravinám či ochraně zvířat.