O2 slibuje do roka pokrytí LTE na 80 procent populace

LTE (ilustrační foto)

LTE (ilustrační foto) Zdroj: Martin Siebert, E15

Operátor O2 plánuje do konce roku zvýšit pokrytí signálem rychlé mobilní sítě LTE ze stávajících 61 procent na 80 procent populace. V provozu má aktuálně 2200 vysílačů.

Konkurenční T-Mobile, který část vysílačů s O2 sdílí, nedávno oznámil pokrytí 51 procent populace na 64 procentech území. Vodafone pak uvádí tři tisíce vysílačů LTE a pokrytí signálem 80 procent území.

Počet zákazníků využívajících LTE, tedy těch, kteří mají LTE telefon a SIM kartu, se letos zvýšil o 200 tisíc a celkově tvoří osm procent zákaznické základny. Samotný telefon s možností LTE připojení má 12 procent zákazníků. Podíl LTE telefonů dále poroste, protože v současnosti tvoří zhruba polovinu zařízení nově přihlašovaných do sítě.

Objem přenesených dat v mobilních sítích se díky LTE letos zvýšil o 45 procent, objem dat ve fixní síti naopak stagnoval. U zákazníků vede stahování videí a sdílení obsahu. Ve fixních sítích generují největší objem datového provozu Youtube, Uložto a Google, v mobilních je to rovněž Youtube a dále Google a Facebook. V pevné i mobilní síti se na osmé příčce umístil server s erotickými videi Freevideo.

O2 nedávno zavedla automatickou obnovu maximálního objemu stahovaných dat. Za podobnou službu dostal konkurenční Vodafone pokutu, u O2 podle zástupců firmy podobný scénář nehrozí kvůli odlišnému nastavení služby.

O2 má v současnosti kolem pěti milionů mobilních zákazníků. Majoritním vlastníkem je investiční skupina PPF.