O2 zvažuje vyčlenění infrastruktury do samostatné firmy

Telefónica O2

Telefónica O2 Zdroj: CC BY 2.0: DeclanTM

Společnost O2 zvažuje vyčlenění telekomunikační infrastruktury do samostatné firmy, která by poskytovala velkoobchodní služby pro další operátory na trhu. "O2 Czech Republic zvažuje a analyzuje možnosti oddělení fixní telekomunikační infrastruktury do samostatného subjektu, který by poskytoval velkoobchodní služby pro další telekomunikační společnosti na trhu. Teprve po dokončení analýzy se O2 rozhodne, zda bude v projektu pokračovat," stojí v prohlášení firmy pro pražskou burzu.

„ČTÚ byl informován o záměru provést analýzu tohoto kroku,“ sdělil mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina. O tom, že skupina PPF plánuje rozdělit největší českou telekomunikační společnost na dvě firmy, informovaly tento týden Hospodářské noviny.

Podle nich pravděpodobně do nové společnosti vyčlení pevné linky a infrastrukturu, nebude ale přímo poskytovat služby zákazníkům, jen je velkoobchodně přeprodávat dalším operátorům. Prodávala by tak i samotnému O2, ve kterém zůstane mobilní část, další služby a jejich prodej. Podobně přitom fungují i konkurenční T-Mobile nebo Vodafone, uvedly již v tomto týdnu HN.

Oddělením se O2 podle deníku může především vymanit z regulace, která by tak zůstala jen na vyčleněné firmě.

Zákazníci O2 mají nyní možnost vyrovnat své závazky