Obama vetoval zákaz prodeje některých výrobků Applu v USA

iPHone 4

iPHone 4 Zdroj: Profimedia.cz

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vetovala zákaz americké obchodní komise na prodej některých výrobků společnosti Apple v USA. Přední světové technologické firmě omezení prodeje hrozilo kvůli patentovému sporu s konkurenční jihokorejskou firmou Samsung Electronics.

Podle listu Wall Street Journal je verdikt Obamovy správy mimořádným krokem, který nedávné vítězství Samsungu v právní bitvě s Applem převrací vzhůru nohama.

Americká Komise pro mezinárodní obchod zakázala 4. června Applu prodávat některé jeho starší iPhony a iPady na území USA. Při jejich výrobě totiž firma podle komise porušila patent vlastněný Samsungem.

Zákaz se týkal modelů iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pro amerického telekomunikačního operátora AT&T, které Apple dováží ze svých továren v Asii. Obama měl 60 dní na to, aby opatření stvrdil podpisem, nebo vetoval.

Rozhodnutí o vetování zákazu oznámil šéf amerického Úřadu obchodního zmocněnce Michael Froman. Zmínil přitom obavy, že držitelé patentu získají přílišný vliv. Samsung ale podle něj může dál postupovat soudní cestou.