Obamův návrh regulace internetu by Američany stál 17 miliard

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Návrh prezidenta Baracka Obamy na regulaci internetových sítí jako veřejné služby by stál americké spotřebitele ročně asi 17 miliard dolarů (382 miliard Kč) navíc. Spočítal to přední institut spojený s Demokratickou stranou Progressive Policy Institute (PPI). Přitom by to byl jen jeden z mnoha negativních dopadů návrhu na uživatele internetu.

Zmíněné miliardy dolarů by museli Američané dát na poplatcích, kdyby se prosadil kontroverzní koncept takzvané síťové neutrality, který má bránit provozovatelům sítí v nabízení rychlejšího přenosu za vyšší ceny.

Podle autorů zprávy Hala Singera z PPI a Roberta Litana z prestižního Brookings Institution by uživatelé internetu museli nově platit federální, státní a místní poplatky, které se dosud vybírají z užívání pevných telefonních linek v zájmu zajištění univerzální obsluhy.

Obamův návrh by stavěl operátory širokopásmových internetových sítí na roveň telefonních společností, které jsou podřízeny zákonu o veřejně prospěšných službách z roku 1934.

Nehorázných 15 miliard

“Spočítali jsme, že poplatky vybírané od uživatelů kabelových a bezdrátových širokopásmových sítí by vzrostly o 67 dolarů na státní a 72 dolarů na místní úrovni a roční nárůst federálního poplatku na domácnost by činil ročně 17 dolarů. Když to sečteme, navrhovaná reklasifikace by zvýšila poplatky o nehorázných 15 miliard dolarů navíc k již plánovaným 1,5 miliardy dolarů pro financování programu E-rate (pro subvencování škol a knihoven),“ píše se ve zprávě.

Vyšší poplatky by byly přitom jen dalším z nepříznivých dopadů, které by prosazení návrhu spotřebitelům přineslo. Důsledkem reklasifikace internetových sítí jako veřejných služeb bude podle zprávy „méně investic a pomalejší inovace“.

Přísnější regulace

Obama před měsícem apeloval na Federální komisi pro spoje (FCC), aby zpřísnila regulaci internetových sítí a zakázala jim nabízet rychlý přenos dat za úplatu. FCC letos začala připravovat nová pravidla poté, co odvolací soud v lednu zamítl původní pravidla FCC, která operátorům zakazovala zvýhodňovat některá přenášená data.

Šéf FCC a Obamův přítel Tom Wheeler slíbil, že prezidentovy připomínky zohlední. Upozornil ale na to, že vzhledem k dosavadním soudním rozhodnutím není pravděpodobné, že by Obamovy představy tuhé regulace internetu mohly u soudů projít.