Obchodování s CFD kontrakty stoupá na oblibě. Jaké má výhody a úskalí?

Zdroj: Unsplash

Na finančních trzích se obchoduje s akciemi, komoditami a mnoha dalšími finančními instrumenty, mezi kterými nechybí ani CFD. Jedná se o zkratku z angl. Contract for Difference, což český znamená Smlouva o rozdílu. Tyto poměrně složité produkty umožňují obchodování s pákovým efektem a jsou vhodné pro zkušené retailové investory. Přesto s nimi obchodují i začátečníci, kteří slyší na výhody, ale nejsou si vědomi rizika.

Co je podstatou rozdílové smlouvy?

CFD – na rozdíl od akcií – nejsou podkladovým aktivem, ale pouze nástrojem, prostřednictvím kterého je možné spekulovat o růstu nebo poklesu jeho ceny. Jedná se o dohodu mezi investorem a brokerem o výměně rozdílu mezi vstupní a výstupní hodnotou zvoleného aktiva.

Nespornou výhodou rozdílových smluv je fakt, že zpřístupnily trh investorům, v jejichž finančních možnostech nebylo klasické obchodování s podkladovými aktivy. Za zmínku stojí také možnost spekulace na pokles ceny a celkové zjednodušení transakce.

Nabídka je velmi široká a investoři dostávají na výběr z více než tisícovky aktiv. CFD téměř dokonale reflektuje jejich vývoj.

Jak lze CFD využívat?

Zkušení investoři mají různé důvody, které je vedou k obchodování s CFD. Nejčastějším je dosažení zisku z vývoje podkladového aktiva. Je však nutné počítat s tím, že se rozdílové smlouvy hodí pouze pro krátkodobé pozice. U dlouhodobých by dosažení zisku významně komplikovaly úrokové náklady.

Jednou z dalších možností CFD obchodování jsou komodity jako např. zlato či stříbro, bez nutnosti jejich uchovávání ve fyzické podobě.

Poměrně oblíbené je také využití CFD na index, kdy dochází k obchodování se všemi akcemi v rámci jediného obchodu. Tento způsob tradingu je výhodný pro optimistické, ale nerozhodné investory, kteří věří v pozitivní vývoj trhu, ovšem nechtějí odhadovat konkrétní akcie. Jakmile vzroste úroveň indexu, zvýší se i hodnota CFD.

Na co si dát pozor?

Zájemce o investování do CFD by měl vzít na vědomí, že jde o vysoce rizikové investiční produkty, které je vhodné využívat jen v případě, že rizikům rozumí a před započetím důkladně posoudí své zkušenosti a finanční možnosti.

Zásadní riziko tkví v pákovém efektu, který sice investorovi umožňuje obchodovat i s malým kapitálem, ale zároveň může pracovat kontraproduktivně – i menší pohyb na trhu dokáže významně ovlivnit hodnotu kontraktu. Takže nejen vysoké zisky, je nutné počítat i s velkými ztrátami.

A konečně i skutečnost, že se s CFD neobchoduje na burze, by vás měla přimět k tomu, abyste uzavírali smlouvy s důvěryhodným brokerem. Regulace je relativně slabá a kontrakty, pravidla i poplatky nejsou jednotné. Případný bankrot nebo platební neschopnost protistrany vám může zapříčinit finanční ztrátu, a proto obchodujte u společností, které jsou na trhu dostatečně dlouho a mají pevné finanční zázemí.