Obchody místo parkoviště

Během dvou let má v Karviné vyrůst nové nákupní centrum. Lidé si v něm kromě nakupování i zasportují.

Zřídka využívané velké placené parkoviště u obchodního domu Prior v centru Karviné, zřejmě najde jiné využití. Na rozlehlé ploše by již v příštím roce měl začít vyrůstat obchodní komplex Aupark. Jeho součástí budou desítky obchodů, restaurace, bowlingová herna, fitcentrum a další lákadla. Nakupující budou parkovat pod zemí. Oslovení lidé většinou se stavbou souhlasí. „Určitě jsem pro podobný projekt. Vždyť to místo je prakticky nevyužívané. Je vidět, že lidé neradi platí za parkování a tak je parkoviště skoro prázdné. Nákupní centrum bude rozhodně smysluplnější. Rád se tam po otevření půjdu podívat,“ řekl Sedmičce David Martínek. Na první návštěvu nákupního centra si místní musí ještě chvíli počkat. Projektanti v tuto chvíli připravují materiály, aby vůbec mohli začít stavět. „Předběžně jsme začali jednat s lidmi, kterých se stavba týká. Stavební povolení a začátek výstavby Auparku očekáváme začátkem roku 2012. A otevřít komplex bychom měli do konce roku 2013,“ prohlásil mluvčí investora firmy HB Reavis Group Roman Karabelli. Vyřešit se firmě podařilo i problém s památným stromem, který stojí přímo na parkovišti. Mohutný dub, který má asi 150 let, k zemi nemusí. Příroda a moderní stavba budou fungovat pospolu. Ze starého dubu udělali projektanti důležitou součást centra. Vysoký strom přivítá návštěvníky obchoďáku hned za vstupními dveřmi.

Radnice projekt vítá

Velkým zastáncem projektu je karvinská radnice. Městská kasa si přilepší o přibližně čtyřicet milionů, které inkasuje za prodej pozemků. „Chceme přitáhnout lidi do centra a nabídnout jim značkové obchody, za kterými museli jezdit třeba do Ostravy,“ řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel. Souhlasí i oslovení obyvatelé města. „V Karviné podobné centrum typu Shopping park nebo Futurum chybí. Pokud se ve městě postaví podobný komplex, budu jen rád. Ušetřím alespoň benzin a čas a nebudu muset jezdit do Ostravy,“ dodává Martínek.

Předvedou svou vizi

Projektanti počítají s jedním podzemním podlažím a dvěma a půl podlažími nadzemními. „Vybudujeme přibližně dvanáct tisíc metrů čtverečních komerčních ploch. Ty poslouží k nakupování, zábavě, sportu, službám a v neposlední řadě tady lidé najdou několik restaurací a rychlých občerstvení,“ vysvětlil mluvčí investora Roman Karabelli. Již brzo projekt ve zmenšené podobě uvidí lidé na vlastní oči. „V současné době projektanti připravují model Auparku, který bychom rádi v brzké době předvedli lidem, aby viděli, co jsme pro ně připravili. Nejraději bychom jej umístili v prostorách karvinského magistrátu, pokud nám to radní umožní,“ dodal Karabelli.