Objem hypoték stoupl o pětinu a blíží se rekordu

Množství hypoték se blíží rekordnímu roku 2007, v objemu jej dokonce převyšuje. Celkově bylo za leden až březen 2012 poskytnuto občanům 17 090 hypotečních úvěrů, což je o 2957 úvěrů (o 20,9 %) více než ve stejném období roku 2011. Objem vzrostl meziročně celkem o 5,2 miliardy korun na 28,6 miliardy Kč, což představuje nárůst o 22,2 %. Údaje zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex bylo v březnu sjednáno skoro o 600 hypotečních úvěrů víc než měsíc předtím. Celkově bylo v březnu uzavřeno 6111 hypoték. Letos poprvé se měsíční objem přehoupl přes hranici deseti miliard korun. Úrokové sazby v březnu lehce stouply. Z únorových 3,61 procenta se dostaly na 3,68 procenta.

„Březnový růst sazeb byl prozatím jen mírný, přičemž byl tažen především pětiletými fixacemi, které se odpoutaly od svých minimálních hodnot. Ačkoli došlo z hlediska objemu i počtu k výraznému meziměsíčnímu růstu, v meziročním srovnání se jedná o pokles, který byl však způsobený rekordním loňským březnem, kdy došlo k oživení hypotečního trhu,“ uvádí vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.