Obliba šňupací čokolády stoupá, ale lékaři nabádají k opatrnosti

Obliba šňupací čokolády stoupá, ale lékaři nabádají k opatrnosti

Obliba šňupací čokolády stoupá, ale lékaři nabádají k opatrnosti Zdroj: Shutterstock

Čokoláda se dá nejen jíst, ale i inhalovat. Údajně to navozuje euforické stavy – zvlášť pokud ta která šňupací směs kromě kakaového prášku obsahuje třeba i gingko bilobu, taurin a guaranu. Tedy ingredience, které se dávají do energetických nápojů.

Ukázkovým příkladem takové směsi, může být tzv. Coco Loko, což je jakési „šňupací surové kakao “, které se momentálně těší značné popularitě v USA. Jeho účinky trvají 30-60 minut a lze je přirovnat právě k účinkům výše zmíněných energy drinků.

Lékaři však z tohoto trendu nejsou příliš nadšeni. Jedním z hlavních důvodů je skutečnost, že nikdo zatím nedokáže říct, jaké má tento způsob konzumace čokolády rizika. „Neexistují žádná data, a pokud je mi známo, nikdo nestudoval, co se stane, když čokoládu vdechujete nosem,“ konstatoval Dr. Andrew Lane, ředitel Johns Hopkins Sinus Center.

Někteří rovněž tvrdí, že tato čokoláda by se mohla stát mostem ke klasickým drogám, protože uživatelé si zvyknou na to, že šňupání prášku jim způsobuje příjemné pocity. To ale Lane nepovažuje za pravděpodobné.

„Pokud se rozhodnete brát drogy, nejspíš nezačnete s čokoládou. Jistě je to lepší, než užívat nelegální drogy,“ uvedl.

Mnohem větší problémy mohou způsobit přísady zvyšující krevní tlak a vyvolávající bušení srdce (taurin, guarana, kofein…), protože šňupání může jejich efekt znásobit. A v neposlední řadě – představte si, že se čokoláda smíchá s hlenem a vytvoří pastu, která vám zablokuje dutiny…

Další zajímavosti ze světa vědy a techniky najdete na VTM.cz >>>