Krásně opálená kůže i bez ultrafialového záření? Žádný problém!

Krásně opálená kůže i bez ultrafialového záření? Žádný problém!

Krásně opálená kůže i bez ultrafialového záření? Žádný problém! Zdroj: Shutterstock

Opalování na slunci nebo v soláriu je spojeno s nezanedbatelným rizikem vzniku zhoubného melanomu. Vědci nyní objevili látku, která nás opálí bez toho, že bychom se museli vystavit nebezpečnému UV záření. Takto zhnědlá kůže nás navíc účinně ochrání před spálením sluncem i vznikem kožních nádorů.

 

Každý třetí případ rakoviny postihuje lidskou kůži. Ročně onemocní kožními nádory až 3 miliony lidí a z nich je asi 130 000 postiženo zhoubným melanomem, který patří k nejúčinnějším zabijákům.

Čísla zdravotnických statistik jsou neúprosná. Počty případů zhoubného melanomu rostou. Ve světě stouply počty pacientů s tímto onemocněním za posledních 30 let na dvojnásobek. Ale v USA narostly za posledních 40 let na patnáctinásobek a podobně raketový nárůst počtu případů zhoubného melanomu zaznamenávají i další země, např. Velká Británie.

Ačkoli pravděpodobnost onemocnění zhoubným melanomem roste s věkem, postihuje toto onemocnění i mladší ročníky. U žen ve věku mezi 20 a 40 roky jde o třetí nejrozšířenější druh rakoviny. U mužů ve stejné věkové kategorii je zhoubný melanom mezi nádorovými onemocněními dokonce na druhém místě.

Přesto máme v povědomí uhnízděnou představu o „zdravém opálení“ nebo naopak o „nezdravě bledosti“. A tak se mnozí lidé honí za opálením a „chytají bronz“ na horách, na plážích nebo v soláriích.

Bezpečná cesta k bronzové pokožce

Americký dermatolog Daniel Fisher z Massachusetts General Hospital v Bostonu a chemik Nathaniel Gray z bostonského Dana-Farber Cancer Institute spojili síly při hledání bezpečné cesty k bronzové pokožce.

Zaměřili se na bílkovinu SIK, která v kožních buňkách vypíná produkci tmavého kožního pigmentu melaninu. Pátrali po látce, která vyřadí protein SIK z činnosti a v kůži navodí výrobu melaninu.

Už první testy na speciálních ryšavých myších s vysoce citlivou kůží předčily očekávání. Na místech natřených chemikálií s kódovým označením HG 9-91-01 myším kůže silně zhnědla, protože se v ní ve velkém vytvářel pigment melanin. Podobně reagovaly i kousky lidské kůže, které získal Fisher při operacích pacientů.

Detailní analýzy odhalily, že takto zbarvená kůže se v ničem neliší od kůže opálené sluncem. Výjimkou je podstatně nižší míra poškození DNA kožních buněk. Ve srovnání s ničivým ultrafialovým zářením je látka HG 9-91-01 neškodná.

A co bude dál?

O budoucnosti tohoto opalovacího prostředku rozhodnou výsledky plánovaných klinických zkoušek. Ty musí potvrdit data získaná z testů na myších a při laboratorních pokusech s lidskou pokožkou. Mnozí odborníci upírají k HG 9-91-01 velké naděje.

„Pokud se ta látka ukáže jako bezpečná, pak je to jasně lepší volba než ultrafialové záření,“ říká Jerod Stapleton z Rutgers Cancer Institute v New Jersey. „Mohlo by být řešení pro miliony mladých lidí, kteří navštěvují solária. Může jít o zlomový moment v prevenci rakoviny kůže.“

Zdaleka ne všichni ale takové nadšení sdílejí. Podle nich může HG 9-91-01 napáchat víc škody než užitku.

„Obávám se, že taková látka vzbudí v lidech falešný pocit bezpečnosti,“ říká kožní chiruržka Jennifer Herrmannová z Moy-Fincher- Chipps Facial Plastics & Dermatology v kalifornském Beverly Hills. „Pokud vám pokožka ztmavne jen trochu, pak nezískáte nijak zvláštní ochranu před ultrafialovým zářením. Takové opálení vás nechrání víc než opalovací krém s nízkým ochranným faktorem.“