OBRAZEM: Dětenice fungují a Pavel Ondráček otevírá veřejnosti i zámek na Peruci

Perucký zámek po rekonstrukci

Perucký zámek po rekonstrukci Zdroj: E15 Michal Nosek

Pavel Ondráček po zámku Dětenice zahajuje provoz na zámku Peruc
Perucký zámek po rekonstrukci
Perucký zámek po rekonstrukci
Zámecký park má rozlohu zhruba pět hektarů
Unikátní rokokové schodiště od července přivítá první návštěvníky
24
Fotogalerie

Rokokový zámek v Peruc na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje desítky let chátral a hrozilo mu zřícení. Před pěti lety ho koupil Pavel Ondráček, který vlastní i resort Dětenice, s partnerkou,a zahájili kompletní rekonstrukci. Její první etapa za zhruba 55 milionů korun je hotová a část zámku se 1. 7. otevře návštěvníkům.

"Ještě finalizujeme venkovní úpravy a stěhujeme depozitář," říká těsně před startem první sezony Ondráček.Na zámek speciální dodávky přivezly obrazy, které zapůjčili soukromí majitelé i muzea z celé Evropy.

"Často mají nádherná díla uložena v depozitářích, kde je nikdo nemůže vidět.Proto jsme se dohodli na zápůjčkách.Majitelé jsou rádi, že jejich obrazy jsou k vidění na zámku a ví se o nich.Tak svým způsobem roste i jejich umělecká hodnota," doplňuje Ondráček.

Do rekonstrukce zámku zatím majitelĺé investovali zhruba pětapadesát milionů korun, které získali z úvěrů.Dotace neobdržel žádné."Úvěry jsme získali na základě úspěšného fungování dětenického rekreačního resortu," připomíná Ondráček.

První prohlídkový trasa zámku se návštěvníkům otevře 1. července K vidění budou kromě unikátního rokokového schodiště i zrekonstruované zámecké chodby a sály s kachlovými kamny, obrazy a nábytkem.O osvětlení se postaral tradiční severočeský výrobce Preciosa, který dodal do sálu křišťálové lustry.