OBRAZEM: Divadlo na Václaváku

Z festivalu Za dverřmi

Z festivalu Za dverřmi

Náměstí vždy sloužila a slouží jako místa, kde se obyvatelé města setkávali, obchodovali, bavili se, sem tam si zademonstrovali, zkrátka, trávili společně čas. Vyjma poslední zmíněné funkce se to ale dnes už nedá říct o pražském Václavském náměstí. Ruku na srdce, kolik z nás Pražanů stráví čas na největším českém bulváru jinak, než rychlým prodíráním se davy turistů hltající pravé české bratwurst, nebo jen využije zaklínadla „pod koněm“, aby se s někým vůbec našel?

Změnit tento fakt alespoň na týden a přilákat Pražany zpět na náměstí si dal za úkol ředitel festivalu Za Dveřmi Jakub Vedral, který mezi 15. - 20.7. již po páté proměnil spodní část „Václaváku“ v divadelní podium. A podařilo se. Letošní ročník divadelního festivalu oproti loňskému, kdy okolo sedmdesáti procent tvořili turisté, navštívili většinou Pražané.

Jakub VedralJakub Vedral | Michal KodymOrganizátor festivalu Jakub Vedral

Ti si mohli ve slunečných letních dnech užívat představení dvaceti uměleckých sborů v čele s českými V.O.S.A. Theatre, kteří letos při představení s názvem „Oni“ ohromili evropským unikátem, pětimetrovým artistickým kolem válcujícím dlažbu náměstí. Výjimečnou podívanou také připravil německý žonglér DJuggledy, nebo sardinští Theatre en Vol se svou urbanistickou Odysseou. Na pětidenní kulturní maraton, který paralelně běžel s druhým mezinárodním divadelním festivalem „Nultý bod“, se přišlo podívat nad deset tisíc lidí, což je jasným důkazem, že pouliční divadlo se těší úspěchu už nejen u turistů.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiV.O.S.A.

V.O.S.A. Theatre je souborem zkušených pouličních performerů, akribatů a hudebníků, kteří se již mnohokrát představili před mezinárodním publikem – například na EXPO 2010 v Šanghaji, na zahajování Světového mistrovství v ledním hokeji Košicích anebo na Mezinárodním festivalu pouličního divadla Za dveřmi.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiBalada o Janu Wnekovi

Balada o Janu Wnekovi je představení inspirované skutečným příběhem jednoho z průkopníků aviatiky, který o dvacet let předběhl německého inženýra Otto Lilienthala, všeobecně uznávaného jako konstruktéra prvního bezmotorového letadla.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiZirk Mir

Zirk Mir je úžasná směs cirkusu, divadla, tance a hudby. Skupina pěti mužů se vytvořila v roce 2008 na základě nápadu použít pro světové cirkusové turné jako dopravní prostředek plachetnici. Cílem bylo najít takový způsob komunikace s publikem, který by nebyl závislý na jazyku, kterým diváci hovoří.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermi

Sen o létajících strojích, sen středozemce o moři, trošku bizarní postavy na speciálních hybostrojích rozehrávají řadu drobných příběhů o mezilidských vztazích. Jsou trvale v pohybu, jako jednotlivé atomy vytvářejí molekuly mikropříběhu o lidské touze… Fantaskní výjevy a překvapivé vztahy, které rozehrávají úsměvy náhodných kolemjdoucích na naprosto nedivadelních místech.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiPohřební představení

Groteskní eskapáda bez začátku i konce, o čtyřech funebrácích s pohřební kapelou v zádech, o dlouhé cestě, těžkém břemenu a jediném cíli.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiVelvet Blues

Představení Velvet Blues poskládané do mozaiky vzdušné akrobacie a zpěvů objevuje nečekané a komické stránky každodennosti. Seiline Valée a Salvi Salvatore jsou tu, aby zpívali – každý po svém - svoje blues, aby vyzpívali své splíny. Chtějí dát svému životu smysl, zapomenutý a ztracený, a čas od času jej najdou v některé z písní. Jak se dobrat k podstatě naší doby, jak najít ideál svobody, který je dnes stále častěji opomíjený, překrucovaný a popíraný?

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiZimní olympiáda

Zimní olympiáda uprostřed horkého léta. Unikátní automat, programovaný divákmi, přináší atmosféru zimních olympijských her do Evropy. Nervydrásajúce športové zápolenia v podaní súboru ovenčeného zlatou medailou z Kanady. Stačí rozkrútiť koleso šťastia a naživo uvidíte to, čo poznáte z televíznych obrazoviek!

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiPříběh „letce“ Jana Wneka

Jan Wnek byl neobyčejný člověk – vysoce uznávaný tesař, sochař, konstruktér a vynálezce. V jeho rodné vesnici jej někteří obdivovali, jiní mu záviděli. Mnoho lidí v něm vidělo blázna. Někteří lidé jej podezírali ze spolku s ďáblem. Jan zkonstruoval svůj „kluzák“ na základě pozorování ptáků. Jako negramotný nemohl využít ani literaturu ani zkušenosti jiných lidí.

Příběh Jana Wneka je příběhem o snech, o potřebě uniknout z každodenního života, o potřebě svobodné tvorby. A o tom je i naše představení. Pro nás je obzvláště přitažlivý životní přístup Jana Wneka, který je založen na čestnosti, která se moc nenosí v dnešní zkomercializované době.

Festival Za dveřmiFestival Za dveřmi | Archiv festivalu Za dvermiZápas s Vlkorybem

Vlkoryb, nejdravější česká loutka, vyplouvá z mořských vln. A má hlad. Naštěstí japonská Karkulka není žádná naivní holčička a babička nadarmo necvičila bojové umění. Jak dopadne jejich setkání? Už teď je jasné, že to nebude žádná pohádka, ale zápas v rapovém rytmu s písničkami, které už z hlavy nevyženete.