OBRAZEM: Praha zvažuje zdražení MHD, v některých městech se ale svezete zdarma

Bezplatnou dopravu všemi prostředky zavedlo hlavní město Estonska, Tallinn, v lednu roku 2013. Platí pro obyvatele s trvalým pobytem na území města.

Bezplatnou dopravu všemi prostředky zavedlo hlavní město Estonska, Tallinn, v lednu roku 2013. Platí pro obyvatele s trvalým pobytem na území města. Zdroj: jkb/Wikimedia Commons

Od července 2018 zavedlo Estonsko také bezplatnou  dopravu linkovými autobusy v 11 z 15 krajů.
Začátkem roku 2020 spustilo Lucembursko jako první na světě bezplatnou dopravu rovnou v celé zemi.
Bezplatná doprava v Lucembursku platí i pro cizince.
Frýdek-Místek postupně rozšiřoval MHD zdarma od roku 2011. Cestující však musí mít pro jízdu čipovou kartu s bezplatným ročním kuponem. Se zavedením výrazně narostl počet cestujících.
V hlavním městě Indie, Novém Dillí, zavedli loni jízdné pro ženy v autobusech zdarma. Opatření má zvýšit bezpečnost žen a zlepšit dostupnost zaměstnání.
10
Fotogalerie

Čistší ovzduší, méně aut v ulicích a plynulejší doprava. Především kvůli tomu zavádí některá města po celém světě nulové jízdné ve veřejné dopravě. Příkladem může být hlavní město Estonska, kde ji obyvatelé Tallinu využívají zcela zdarma již od roku 2013. Letos se dokonce jako první stát na světě k této politice připojilo Lucembursko, mezi české zástupce patří Frýdek-Místek.

Dalším uváděným argumentem pro bezplatnou hromadnou dopravu bývají nízké zisky z jízdného v porovnání s výší dotací od zřizovatelů. Některá města však po testování od jízdného zdarma později upustila. Na výběr míst, kde se nyní za dopravu neplatí, se podívejte v galerii.

Vedení české metropole se nyní zabývá opačným plánem, možným zdražením všech druhů jízdného. Pražskému dopravnímu podniku se totiž výrazně propadly příjmy z jízdného během pandemie koronaviru a zároveň se celkově snížily příjmy města. Magistrátní koalice proto začala řešit, jak se s tím vypořádat.

Vedle provozních úspor plánuje zvýšení cen za městskou dopravu až o polovinu. V případě ročního kuponu by mohla cena narůst ze současných 3650 korun až na pět a půl tisíce.