Obrazy z Templu se mohou objevit pod stromečkem

Výstavu zesnulého malíře Karla Oberthora a jeho dcery Zuzany Popelkové-Oberthorové si mohou od čtvrtka 29. října prohlédnout lidé ve Městském paláci Templ.

Výstava pod názvem Cesta dvou generací je velmi rozmanitá. Obsahuje jejich malby, grafiky, tapiserie i díla vytvářená kombinovanou technikou.
„Malovat jsem začala, až když tatínek zemřel, bylo těžké vystoupit z jeho stínu,“ řekla Zuzana Popelková-Oberthorová, která se do roku 1996 živila jako grafička. Jako jediná žena v Česku si litografie i sama tiskla na stroji, který zdědila po otci.
Dnes autorka přiznává, že ji dominantní otec v tvorbě určitě ovlivnil, byť za jeho života často „narážela kosa na kámen“ kvůli tvrdohlavosti obou. „Nejvíc mě ovlivnila asi jeho barevnost,“ řekla malířka.
„Jde o obvyklé náměty, ale v různém zpracování. Co do mnohosti, kterou jsem překvapený, je to až impozantní výstava,“ řekl boleslavský malíř Zdeněk Halíř po vernisáži.
„Na výstavě je na co se dívat, lidé by o ni měli projevit zájem a v předvánoční době si nějaký obraz vybrat,“ řekl Halíř.
Na vernisáž také se čtyřmi převzatými písněmi vystoupila dvojice boleslavských hudebníků z projektu Michael´s Cathedral. Klavír Michala Šéfla a cello Jaroslava Fidry doplnila zpěvem Lucie Soumarová.
Výstava potrvá do 29. listopadu a je otevřená kromě pondělí denně od devíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne s výjimkou polední pauzy.
Do 22. listopadu si lze v Templu také prohlédnout autentické předměty z koncentračního tábora, které přibližují osud boleslavského živnostníka Františka Jandy.