Obří skládačka: na Floridě staví nejsilnější raketu pro cestu ke Slunci

Na Mysu Canaveral se začala ke svému startu připravovat nejsilnější raketa současnosti – Delta IV Heavy. V létě příštího roku vynese do vesmíru sondu Parker Solar Probe, která proletí těsně okolo Slunce.

Na Mysu Canaveral se začala ke svému startu připravovat nejsilnější raketa současnosti – Delta IV Heavy. V létě příštího roku vynese do vesmíru sondu Parker Solar Probe, která proletí těsně okolo Slunce. Zdroj: NASA

Delta IV Heavy se skládá ze dvou stupňů. První stupeň je složen z centrálního stupně a těchto dvou pomocných boosterů.
Loď MV Delta Mariner přivezla boostery z továrny, která se nachází v Decaturu v Alabamě.
Delta IV Heavy odstartovala do vesmíru poprvé v roce 2004. Celkem má za sebou 9 startů. Ten poslední proběhl v červnu 2016. Sedm startů proběhlo z Mysu Canaveral, dva ze základny Vandenberg.
Ve většině případů vynesla Delta IV na oběžnou dráhu tajné armádní družice od National Reconnaissance Office.
Dne 5. prosince 2014 ale čekal Delta IV Heavy speciální úkol. Do vesmíru vynesla připravovanou kosmickou loď Orion. Jednalo se o první a poslední let v této sestavě. Příště už Orion poletí na raketě SLS.
23
Fotogalerie

Na Mys Canaveral dorazily přídavné boostery pro raketu Delta IV Heavy. V létě 2018 vynese raketa do vesmíru kosmickou sondu Parker Solar Probe. Sonda prolétne okolo Slunce.

 

Začátkem srpna připlula na Mys Canaveral loď MV Delta Mariner. Z továrny v Alabamě přivezla dva boostery pro stále ještě nejsilnější raketu světa – Delta IV Heavy. Od roku 2019 by měla být chloubou lidstva raketa Space Launch System určená pro dopravu první lidské posádky k Marsu.

Ke startu rakety dojde až za rok. Do vesmíru vynese sondu Parker Solar Probe pro výzkum Slunce. Booster má na délku 41 metrů a průměr 5,1 metrů. První stupeň rakety se skládá z těchto dvou boosteru a centrálního stupně.

Po startu pracuji všechny tři rakety 44 sekund při plném tahu. Poté dojde ke snížení tahu centrálního stupně na 55 % kvůli úspoře paliva. Oba přídavné boostery se vypínají a odpojují po 242 sekundách letu. Centrální stupeň pracuje o 86 sekund déle.

Delta IV Heavy odstartovala do vesmíru poprvé v roce 2004. Celkem má za sebou 9 startů. Ten poslední proběhl v červnu 2016. Ve většině případů vynesla na oběžnou dráhu tajné armádní družice od National Reconnaissance Office.

V prosinci 2014 letěla s kosmickou lodí Orion. Testovací let byl první a poslední v této sestavě. Příště už poletí Orion s připravovanou raketou SLS.