Obtížná série končí, tým se vrací domů

Dlouhá série utkání fotbalistů Frýdku-Místku na hřištích soupeřů je u konce. Tým se vrací na domácí hřiště.

To, co trenér Oldřich Machala zažil se svými svěřenci letos v úvodu sezony, ve své bohaté kariéře nepamatuje. Fotbalisté Frýdku-Místku totiž prvních šest zápasů museli odehrát na hřišti soupeřů. Důvod? Oprava tribuny na stadionu Stovky.
První domácí zápas proti Opavě tak Frýdecko-Místecké čekal až v sedmém kole ve středu 15. září . Machalovi svěřenci, přestože hráli jen v cizím prostředí, předváděli útočný fotbal a před zápasem s Opavou měli na svém kontě osm bodů. Tým dokonce nastřílel dvanáct branek, což byl druhý nejlepší výsledek v lize. „Ke spokojenosti mi ale chybějí ještě tři body, které jsme mohli získat,“ myslí si Machala.

Může za chyby
i cizí stadion?

Toho zlobí zejména zbytečná ztráta v Zábřehu. „V tom utkání jsme, podle mě, byli lepší. Bohužel, neviděl jsem sice chyby v našem herním systému, ale zato je dělali jednotlivci. A to se nesmí stávat,“ zlobil se Machala. Bývalý dlouholetý ligový hráč si myslí, že za chybami může stát i cizí stadion. „Hráčům se vždycky nejlépe hraje na domácím hřišti. Nechci spekulovat, jestli bychom měli o nějaký ten bodík více, ale možné to je. Za moji hráčskou kariéru, ať už u nás, nebo v Německu, jsem takovouto sérii, kdy mužstvo hrálo tolikrát v řadě na hřištích soupeřů, nezažil,“ prohlásil Machala. Je si ale vědom, že po přestavbě tribuny bude na stadionu ještě lepší atmosféra než dosud. „Už když jsem Stovky viděl poprvé, tak na mě zapůsobily. Než jsem přišel do Frýdku-Místku, tak jsem trénoval Hradec Králové, který je teď v nejvyšší soutěži, ale stadion zdaleka nemá takový jako Frýdek,“ pravil Machala.
Když loni tým přebíral, přál si s ním hrát nátlakový a útočný fotbal. „Myslím, že se nám to docela daří. Kdo viděl naše zápasy, ví, že jsme skutečně hráli aktivně i na hřištích soupeřů. Kromě Hulína, kde jsme vyhořeli, tým předváděl dobrý fotbal,“ pochvaloval si Machala.
Fotbalisté Frýdku-Místku se budou muset v podzimní části obejít bez útočníka Davida Fromeliuse. „Davidův přestup z Vítkovic jsme konečně dotáhli do konce. David se ale bohužel zranil. Má přetržený křížový vaz v koleni, takže bude delší dobu mimo hru,“ řekl smutně Machala.
Jak vidí šance na konečné umístění, nechtěl kouč příliš komentovat. „Jsme v začátku soutěže a nemá smysl něco vykřikovat. Liga je vyrovnaná a v soutěži může porazit každý každého. Samozřejmě k favoritům patří Opava,“ prohlásil Machala. Kouč ale věří, že klub v budoucnu bude pošilhávat také po druhé lize. „Fotbal je tady populární a zázemí na druhou ligu tady taky je. Je teď na nás všech, na trenérech, vedení a hlavně na hráčích, jak moc budeme chtít,“ burcuje Machala. Frýdek-Místek příští utkání hraje opět doma. V sobotu 18. září na Stovkách přivítá nebezpečnou Líšeň. Utkání se hraje od čtvrt na jedenáct dopoledne.

Hned v první sezoně čtvrté místo

Trenér Oldřich Machala je známý jako výborný fotbalista, který v dresu Sigmy Olomouc odehrál 415 utkání. Dva roky hrál i v Německu za týmy Hansa Rostock a VfB Oldenburg. Po skončení hráčské kariéry se vrhnul na trenéřinu a jeho prvním větším angažmá byl Hradec Králové. Rodáka z Bruntálu, který za rok 2000 získal ocenění Osobnost ligy, oslovil Frýdek-Místek. A tak loni usednul na jeho lavičku a hned v první sezoně ambiciózní klub přivedl ke čtvrtému místu.