Od dodavatele poslední instance lze přejít online. Jak?

Zdroj: Depositphotos

Nebývalé zdražení cen za energie a krach alternativních dodavatelů plynu a elektřiny jako Bohemia Energy či Kolibřík jsou poslední týdny témata, která hýbou českou společností nejvíce. A zatímco se k celé situaci snaží čelem postavit i vláda, která již představila konkrétní kroky pomoci českým domácnostem, s reálným problémem se nyní potýkají hlavně ti, kteří byli klienti zkrachovalých poskytovatelů.

Ti se prakticky ze dne na den dozvěděli zprávu o ukončení dodávek elektřiny a plynu, a přestože se žádná domácnost bez energií neocitla, skoro milion obyvatel se najednou musel potýkat s několikanásobným zdražením cen energií. Klienti těchto dodavatelů totiž přešli do režimu DPI (dodavatel poslední instance), což pro ně znamená, že jim začal poskytovat energie dominantní dodavatel v dané lokalitě za ceny, které jsou odvozeny od současné tržní ceny elektřiny a plynu. Do této ceny se navíc promítají administrativní a další uznatelné náklady a ceníky v režimu DPI jsou logicky dražší než u běžného dodavatele. Domácnostem, které jsou doposud v tomto režimu, je tak vřele doporučováno co nejdříve najít vhodného dodavatele a sjednat si k němu přechod v rámci klasického ceníku, kde jsou rozložené zálohy a stabilní ceny.

Dodavatelé však hromadně hlásí přetížené zákaznické linky a nával zájemců o přechod je natolik velký, že je jednoduše nestíhají odbavovat. Logicky proto mezi občany narůstá panika, kterou ještě více umocňují děsivé zprávy hlásící, že situace bude horší.

Český dodavatel LAMA Energy z holdingu LAMA ENERGY GROUP proto pro nové zákazníky připravil online formulář, díky kterému je možné přechod od dodavatele poslední instance uskutečnit online, bez zbytečné administrace a bez strachu, že se nedovoláte na zákaznickou linku. LAMA Energy, ač jeden z alternativních dodavatelů, patří mezi stabilní české dodavatele energií s dlouholetou tradicí. Těží si navíc vlastní ropu a plyn na jižní Moravě, a díky tomu je do jisté míry nezávislý na výkyvech trhu.

A jak online přejít k LAMA Energy? Před vyplněním výše zmíněného formuláře si je třeba připravit poslední vyúčtování s informacemi jako EIC, EAN či způsob připojení. Tyto údaje budete vyplňovat ve formuláři a je dobré je mít po ruce. Následně si online vyberete tarif, který chcete využívat, vyplníte své osobní údaje a dodáte informace ohledně měřičů a dodávek energií. Obratem vám na e-mail přijde návrh smlouvy včetně odkazu na aplikaci umožňující vytvořit elektronický podpis. Podpis je třeba vytvořit za pomoci dotykové obrazovky, ideálně na vašem chytrém telefonu. Poté už jen vytvořený podpis vložíte do návrhu smlouvy a potvrdíte. Podrobný popis včetně vysvětlující grafiky naleznete na stránkách LAMA Energy.

Po podepsání a potvrzení smlouvy jste novým zákazníkem společnosti a o zbytek se již postará váš nový dodavatel. Žádné starosti, žádná zbytečná byrokracie. Jen férové podmínky a ceny i v této turbulentní době.