Od Taxisova příkopu rovnou ke stájím

Šestiletý ryzák Valdemoso nezvládl Taxisův příkop a žokeje Dušana Andrése shodil ze sedla. Přesto si den v Pardubicích užil.

Šestiletý ryzák Valdemoso z ostravské stáje DS Sendy jel poprvé v životě takový těžký závod a to se mu zřejmě stalo osudným. Na nejtěžší překážce 120. Velké pardubické, Taxisově příkopu, vyskočil v neděli více do výšky, než by měl. Při dopadu žokej Dušan Andrés spadl ze sedla. „Odskok byl dobrý, ale v letu se zřejmě Valdemoso lekl té velké díry pod ním. Já jsem se pak už v sedle nemohl udržet. Byla to obrovská rána a já si připadal, jako bych spadl z pátého patra. To se prostě někdy stává. Myslím, že si koník vybral nováčkovskou daň,“ okomentoval nešťastný okamžik Andrés.

Odcválal za jídlem

Naštěstí se po pádu nikomu nic nestalo. Valdemoso odcválal v pohodě pryč. „Já jsem ho pak asi dvacet minut nemohl najít. Prolezl jsem, co se dalo, ale koníka jsem pořád nemohl najít. Už jsem fakt měl strach, jestli někde neleží. Naše ošetřovatelka neměla ani mobil u sebe, tak jsme se neměli jak domluvit. Nakonec jsem ho našel u stájí, kde už hledal, kde by co snědl,“ popisoval horké okamžiky trenér Valdemosa Jiří Uhl. Jako první po závodě odchytla koně jeho ošetřovatelka Lenka Tyranová. Ta o Valdemosa pečuje od počátku. „Já jsem ten pád pořádně neviděla, ale to víte, že jsem se lekla. Ale hned jsem věděla, kde ho najdu. Čekal u stájí. Ostříkala jsem ho vodou a nebyla na něm vidět žádná známka toho, že by si připouštěl, co se stalo,“ pověděla Tyranová. Valdemoso je stále mladý kůň a jeho chvíle může teprve přijít. „Uvidíme třeba za rok,“ řekl Uhl.

Valdemoso má rád klid

Před závodem Tyranová Valdemosa vodila do kolečka a bylo vidět, jaký vztah mezi sebou mají. „Špitala jsem mu do ucha, jak se na něho všichni dívají a jak je nádherný. I když se závod nepovedl, myslím, že si nedělní den v Pardubicích nejvíce užil Valdemoso. Pardubice bral jako výlet za zábavou,“ myslí si Tyranová. Valdemoso letos vyhrál dva závody, ve Světlé Hoře a v Albertovci. „Chtěl bych ho ještě postavit do závodu Velká slušovická. Kdyby vyhrál, měl by tři vítězství na největších závodech na Moravě a ve Slezsku,“ přeje si Uhl. Valdemoso momentálně odpočívá ve své stáji v Ostravě, ovšem o pozornost lidí zrovna nestojí. „On má nejraději svůj klid. Je hodný, ale není to kůň, který by se chtěl mazlit. Co ho ale potěší, je, když mu někdo přinese mrkev nebo jablko,“ prozradila Tyranová.