Od úterý nemusí mít řidiči v autě resuscitační masku ani leták

autolékárnička

autolékárnička

Z povinné výbavy autolékárniček zmizí od úterý 19. července resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci. Obě pomůcky do povinné výbavy zařadilo ministerstvo dopravy letos v lednu. Někteří odborníci je kritizovali kvůli jejich obtížné použitelnosti. Změna vyhlášky donutila sedm milionu motoristů k výměně lékárniček, řidiče to stálo přes dvě miliardy korun, nyní nic platit nebudou.

Již dříve Česká resuscitační rada masku nedoporučila a uvedla, že technika dýchání přes ní je obtížnější a běžně ji používají ve spojení s ručním dýchacím přístrojem pouze vysoce specializovaní lékaři. Podle rady navíc většina neproškolených laiků pravděpodobně nedokáže masku ani použít. Od úterý nebudou mít nově řidiči motorek a mopedů povinnost vozit s sebou reflexní vestu jako doposud. U ostatních motorových vozidel se však nic nemění.

Vyhláška v lednu zavedla také povinnost mít v autě kromě resuscitační masky s výdechovou chlopní a filtrem izotermickou fólii o rozměrech 200 krát 140 centimetrů pro přikrytí zraněného člověka, která je povinná i nadále.

Doplnění autolékárničky o fólii považují odborníci za přínosné, může prý raněného ochránit před chladem a snížit riziko šoku. V případě, že si motoristé lékárničku nedoplnili nebo nepořídili v lednu novou, hrozila jim pokuta až 2000 korun.Co dnes musí v autolékárničce být, stanovuje vyhláška ministerstva dopravy, kterou v roce 2009 podepsal tehdejší ministr dopravy Gustav Slamečka.