Odborníci varují před radikálními dietami, stačí půl až kilo týdně

obezita, ilustrační foto

obezita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Předsevzetí zhubnout patří k nejčastějším novoročním plánům. Odborníci varují před radikálními dietami, rozumné je hubnout půl až kilogram týdně. Ke změně jídelníčku je vhodné přidat pohyb, ideální je chůze, která je dostupná pro každého. Se zvýšenou hmotností se potýká každý třetí Čech, obezitou trpí každý pátý.

„Žádné razantní metody, ale laskavý přístup založený na tom, že čím menší změnu udělám, tím je trvalejší,“ řekla k efektivnímu hubnutí Iva Málková ze společnosti STOB (STop OBezitě).

Pro předejití jojo efektu radí změnit životní styl postupně. K tomu, aby změna byla prospěšná pro tělo i duši, podává pomocnou ruku STOB v kurzech snižování nadváhy. Kurzy se konají ve stovce měst, začínají v týdnu od 8. ledna. Zájemce čeká pohyb přiměřený věku, kondici i kilům navíc. Kurzy jsou založeny na osvědčené metodě skupinového hubnutí, kdy se cvičí i vůle tak, aby váhové úbytky byly trvalé.

Málková připomněla, že dobrým začátkem pro zdravé hubnutí je chůze. Je to nejpřirozenější pohyb dostupný mladým i starým, tlustým i hubeným. Zvládnou ji i lidé se zdravotním omezením. Denně by člověk měl ujít 10 tisíc kroků, může i v několika menších dávkách, spálí tak 850 až 3000 kilojoulů, záleží na rychlosti chůze, náročnosti terénu a váze člověka.