Odbory:Navrhovaný rozpočet SFDI bude pro stavebnictví likvidační

Navrhovaný rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok ve výši 37 miliard korun může být pro tuzemské stavebnictví likvidační. V dopisu premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS) to napsal předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. S návrhem rozpočtu fondu dopravy přitom nejsou spokojené jak ministerstvo dopravy a kraje, tak samotní stavaři.

„Návrh 'Rozpočtu SFDI na rok 2011' (…) znamená další krácení, což bude mít za následek, že další tisíce našich kolegů a kolegyň přijdou zbytečně o práci a dostanou se do svízelné životní situace,“ napsal předsedovi vlády Nečasovi šéf odborů Antoniv. S rozpočtem fondu na příští rok není spokojené ani samotné ministerstvo dopravy. Podle úřadu to totiž zpomalí výstavbu dopravní infrastruktury. Mimo jiné prý neumožní zahájit dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové, zpomalí stavbu dálnice D47 z Bohumína ke státní hranici a povede k pozastavení prací na brněnském silničním okruhu.

Výši navrhovaného rozpočtu pro SFDI na příští rok kritizoval také předseda Asociace krajů a hejtman Michal Hašek. Podle něj je příliš nízká i optimistická varianta rozpočtu SFDI ve výši 49 miliard korun, kterou se v současnosti pokusí ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) prosadit. Navrhovaných 37 miliard korun pro fond dopravy na příští rok je o čtyři miliardy korun víc, než kolik má fond k dispozici letos. Odbory ale argumentují tím, že návrh na rok 2012 je proti původně schválenému rámci střednědobého výhledu rozpočtu SFDI do roku 2013 přibližně o pětinu menší.