Odvedl „špinavou práci“, přijde odměna? Elop může stanout v čele Microsoftu

Stephen Elop, Nokia World 2011

Stephen Elop, Nokia World 2011

Přišel Stephen Elop z Microsoftu do Nokie jako její zachránce, nebo jako zabiják, jeho úkolem bylo připravit společnost na prodej? Ať tak či onak, poté, co Microsoft koupil mobilní divizi finské firmy, se o něm začíná mluvit jako o nástupci Steva Ballmera.

Když před týdnem jedna britská sázková kancelář označila Elopa za favorita na uvolněný post šéfa Microsoftu, vzbudilo to mezi odborníky pobavené komentáře. Elop dostal kurz pět ku jedné, zatímco spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates padesát ku jedné. Nyní se ale zdá, že bookmakeři by mohli mít pravdu.

Devětačtyřicetiletý Kanaďan Elop na papíře odpovídá všem požadavkům. Zná dobře Microsoft, tři roky vedl jednu z jeho divizí. A vyzná se i v Nokii, kterou poslední tři roky řídil. Podle některých analytiků se tak bude přinejmenším podílet na propojení obou společností.

„Lidé očekávají, že Microsoft projde dramatickými změnami,“ řekl agentuře Reuters Kevin Walkush, analytik společnosti Jensen Investment Management. „(Elop) rozumí tomu, co se v Microsoftu děje, a dokázal učinit těžká rozhodnutí, když čelil velkým výzvám. To je velmi silná kombinace,“ dodal.

Za vedení Nokie sklidil i kritiku

Jiní ale upozorňují na to, že Elopovo rozhodnutí adoptovat operační systém Windows Phone Nokii vůbec neprospělo. Akcie firmy od jeho nástupu spadly o 60 procent a prodeje se prudce snížily poté, co se Nokia vzdala svého systému Symbian a rozhodla se pro nepříliš vyzkoušený Windows Phone namísto mnohem populárnějšího a zavedeného Androidu od Googlu.

„Mají jen tříprocentní tržní podíl. Během druhého čtvrtletí jejich tržby klesly o 40 procent. Takhle nevypadá podnikání se stabilní základnou,“ zhodnotil Elopovo působení u Nokie analytik Swedbank Hakan Wranne. „Samozřejmě ale nikdy nezjistíme, co by se stalo, kdyby začali používat Android.“

Setrvalý pokles: akcie Nokie v posledních pěti letechSetrvalý propad: akcie Nokie v posledních pěti letechSetrvalý propad: akcie Nokie v posledních pěti letech | Yahoo Finance

"Fajn chlapík"

Když Elop v roce 2010 nastoupil do Nokie, měl jeho příchod i řadu příznivců. Ti, kteří přežili masivní propouštění 40 tisíc lidí, Elopa obvykle chválili za změnu firemní kultury, která dříve postrádala zaměření na potřeby zákazníků a obchodních partnerů. Analytici oceňovali to, že dokázala urychlit představování nových produktů.

Dobře o něm mluví i další podřízení. „Je to fajn chlapík. Každý ho měl rád. V tom je jeho síla,“ řekl Reuters bývalý zaměstnanec Nokie. „Odpověděl na každý email, který dostal.“

Stephen ElopStephen Elop | CC BY-SA 2.0: Luca Sartoni

Před angažmá u Nokie a Microsoftu byl Eop provozním ředitelem síťového vybavení Juniper Networks, ještě předtím šéfoval softwarové společnosti Macromedia, kterou za jeho vedení koupilo Adobe. Elop ale za sebou nemá jen manažerské úspěchy. V letech 1992 až 1998 vedl síť restaurací Boston Chicken, která na konci jeho účinkování vyhlásila bankrot.

Kromě Elopa má podle sázkové kanceláře Ladbrokes velkou šanci i provozní ředitel Microsoftu Kevin Turner. Nízký kurz mají i bývalý ředitel divize Windows Steve Sinofsky a jeho nástupkyně Julie Larson-Green. Nejvíce by sázkaři mohli vydělat, pokud by se Microsoftu podařilo přetáhnout šéfa Applu Tima Cooka.

Jan Sedlák: Nový Microsoft