Opel bude příští rok znovu ziskový

Opel Insignia

Opel Insignia Zdroj: opel

Německá automobilka Opel z americké skupiny General Motors čeká příští rok po letech ztrát zisk ve stovkách milionů eur. Magazínu Automotive News Europe to sdělily zdroje z automobilky. V letošním roce by měl Opel podle dosavadního plánu skončit s vyrovnanou bilancí.

Opel loni prodělal 1,6 miliardy dolarů (27,1 miliardy korun) a nyní prochází radikální restrukturalizací. Generální ředitel firmy Karl-Friedrich Stracke magazínu potvrdil cíl ukončit letos sérii ztrát a v příštím roce se vrátit k ziskovosti. „Naším cílem je být od příštího roku udržitelně ziskoví,“ řekl Stracke bez uvedení podrobností.

Automobilka se předloni dostala na pokraj platební neschopnosti a GM tehdy hodlala divizi prodat kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale po jednání s německou vládou a odbory rozhodla, že si Opel ponechá a provede jeho restrukturalizaci.

Generální ředitel GM Dan Akerson nicméně v březnu upozornil, že Opel navzdory růstu prodeje automobilů nadále hospodaří se ztrátou. V posledních týdnech se objevily dohady, že GM opět pomýšlí na prodej Opelu, Akerson to však popřel.