Operátor Iliad nabízí za T-Mobile US 15 miliard dolarů

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Qualle, Wikimedia

Francouzský nízkonákladový telekomunikační operátor Iliad nabídl 15 miliard dolarů (asi 310 miliard korun) v hotovosti za většinový podíl ve společnosti T-Mobile US. Ta je americkou divizí německého operátora Deutsche Telekom. Iliad má prý zájem o převzetí celkem 56,6 procenta akcií T-Mobile US.

Francouzský podnik upozornil, že sám nemá ve Spojených státech žádné aktivity, takže by transakce neměla vzbudit obavy z narušení hospodářské soutěže.

Před třemi lety se na převzetí společnosti T-Mobile US dohodl americký konkurent AT&T, který za ni tehdy hodlal zaplatit 39 miliard dolarů. Regulační orgány však transakci zamítly kvůli obavám, že omezí konkurenci, což by mohlo vést k růstu cen pro zákazníky.

S akciemi T-Mobile US se obchoduje na burze. Deutsche Telekom, který v divizi vlastní zhruba dvoutřetinový podíl, zatím podle agentury DPA nabídku francouzského podniku nekomentoval.

Spekulace o spojení se Sprintem

V poslední době se spekulovalo, že na převzetí T-Mobile US se dohodne japonská společnost Softbank. Ta se už delší dobu netají tím, že má zájem spojit T-Mobile US se svou americkou divizí Sprint.

Deutsche Telekomu by prodej divize umožnil, aby se více koncentroval na evropský trh. Součástí Deutsche Telekom je rovněž T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v ČR.