Opožděné fotbalové jaro začíná

S dvoutýdenním zdržením, ale přece. O víkendu startuje jarní část fotbalového krajského přeboru.

Zima byla dlouhá, ale hráči i fanoušci se dočkali. Po dvou odložených kolech má o víkendu konečně vypuknout jaro i na krajské fotbalové úrovni. Týmy z Přerovska hlásí po zimní pauze změny v kádrech a prozrazují své cíle.

Největší klub 1. FC Přerov se v jarní části krajského přeboru musí obejít bez druhého nejlepšího střelce soutěže Michala Koutného. „Projevilo o něj zájem více klubů. Nakonec odešel na hostování do Bystřice pod Hostýnem,“ vysvětlil kouč Přerova Zdeněk Novák.

Díru v sestavě po kanonýrovi Koutném se pokusí zacelit Filip Machač, který přešel do A týmu z dorostu. V zimní přípravě se předvedl jako nejproduktivnější střelec, mladého útočníka ale důkladně prověří až mistrovské zápasy. Soupisku 1. FC ještě rozšířil hráč Rusavy Rudolf Pola.

„Chceme na jaře potrápit mužstva z horní části tabulky a skončit do šestého místa,“ nastínil plány trenér Novák.

Na čtvrtém místě v přeboru si stojí Kozlovice. Klub ale opustil střelec Karel Lepša, který stejně jako stoper Zdeněk Vyplel zkouší štěstí v Rakousku. „Lepša nám bude hodně chybět, umí tvořit hru. Ale každý je nahraditelný,“ uvedl asistent trenéra Kamil Štěpaník. Na kozlovické hřiště nevyběhne ani Vítězslav Kříž, který ukončil hostování. Do sestavy se naopak po zranění vrací Petr Stržínek a znovu se má zapojit i obránce Aleš Vyskočil.

Kozlovicím neuděl radost dvoutýdenní odklad začátku soutěže. „Zima byla dlouhá a všichni už se těšili na ostrý start,“ řekl Štěpaník, který by rád viděl na konci sezony tým nejhůře na šesté příčce.

Na takové umístění si letos musí nechat zajít chuť v Želatovicích. Tým se na podzim trápil, což potvrzuje jeho třináctá pozice. Kvůli operaci si navíc na jaře nezahraje záložník Vlastimil Němec a na hostování do Tovačova odešel Tomáš Vozák.

Soupisku naopak rozšířil gólman Evžen Sova, který do Želatovic přestoupil z Újezdce. Na hostování ze stejného klubu přichází i Radim Slaměník a Pavel Smékal. Pomůže i Filip Sova ze Sigmy Olomouc. „Naším cílem pro jaro je vyhnout se sestupovým starostem a obsadit desáté jedenácté místo,“ prohlásil sportovní ředitel FC Želatovice Vlastimil Němec.

Udržet se chce v přeboru i nováček z Bělotína. Z aktuálně předposledního patnáctého místa to ale bude mít na jaře hodně těžké. Pomoct může nový kouč Martin Nešťák. Nahradil Pavla Pumprlu, kterému dva roky dělal asistenta.