Oprava Střeleckého ostrova v Praze by měla začít příští rok

Stále odsouvaná oprava Střeleckého ostrova by mohla začít v příštím roce. Praha 1 nyní vyjednává s projektantem o zlevnění zamýšleného projektu. Ušetřit chce například na opravách v jižní části ostrova. Radnice má i nadále v úmyslu propojit ostrov s mostem Legií bezbariérovým výtahem.

Opravu Střeleckého ostrova Praha 1 plánuje několik let. Celková rekonstrukce měla podle původních plánů stát asi 40 milionů korun. Na ostrově by měly vybudovány nové povrchy nebo lavičky. Současné vedení radnice chce cenu snížit. „Některé věci tam byly zbytečné a navíc,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Praha 1 podle něj například nedá peníze na opravu jižní části ostrova, která je soukromá.

Zástupci radnice proto jednají s projektantem, kde by se dalo ušetřit. Obecně jsou podle Lomeckého projekty předražené, protože odměna se autorům počítá od nákladů na akci. Využívají proto zbytečně drahých technologií. „Musíme říct, kde je hranice zlepšování. Každý potřebujeme dopravu auty nebo autobusy, ale ne každý musí jezdit v Rolls-Royce,“ poznamenal starosta.

Šetření se nedotkne zamýšlené stavby bezbariérového výtahu. Ten by měl ostrov zpřístupnit vozíčkářům, kteří se v současné době na tamní koncerty dostávají s obtížemi. „S památkáři se projednává konečná podoba výtahu,“ dodal Lomecký. Těm se totiž v minulosti nelíbilo narušení vzhledu památkově chráněného mostu Legií. Zda s rekonstrukcí příští rok Praha 1 začne, bude záležet na konečné podobě rozpočtu.