Opravdová revoluce v SIM kartách: Nano-SIM

Klasické SIM karty čeká konec.

Klasické SIM karty čeká konec.

Společnost Apple se nedávno nechala slyšet, že Micro-SIM používaná v iPhonu 4 a 4S je stále zbytečně velká. Proto před pár měsíci podala evropskému ústavu pro telekomunikační normy (ETSI) návrh na její zmenšení. Nápadu se chytla německá společnost Giesecke & Devrient, a ejhle, nano-SIM je na světě.

Je o dvě třetiny menší, než dosud užívaná Micro-SIM a její výrobce tvrdí, že je díky ní možné vyrábět ještě tenší mobilní telefony. Na evropském trhu by se měla objevit patrně na konci příštího roku.

Díky Nano-SIM mají nyní výrobci telefonů dvě možnosti, jak naložit s uspořeným místem. Buď budou sázet na design a mobily ještě více zeštíhlí, nebo se naopak vydají cestou zlepšování technických parametrů přidáním větší baterie či další paměti. Ať tak nebo tak, bude to patrně ku prospěchu věci.

SIM karta se zásadně mění po 20ti letech

Technicky se integrovaný obvod SIM karty bude měnit poprvé za 20 let. Původně měla SIM karta velikost dnešní platební karty, která se zasouvala do slotu telefonu. Když se pak několikrát rozměr zmenšoval, čip zůstal stejně velký a ořezal se pouze přebytečný plast. Nano-SIM je tak vlastně opravdu revoluční novinkou.

Má to však jeden háček. Nano-SIM nepůjde vytvořit z té klasické, jak tomu bylo u Micro-SIM. Zpětně kompatibilní pomocí adaptéru však bude.