Opravy zdrží. Až hodinu

Nejvíce komplikací a uzavírek čeká na řidiče ve městě v srpnu.

Karel Novák z Mladé Boleslavi už nebude muset psát žádný další dopis majiteli vozovky v Jičínské ulici. Obrovské díry ve vydlážděné silnici a stovky projíždějících aut vytvářejí v noci takové zvuky, že nemůže spát. A není sám, komu to vadí. Stížnosti, které společně posílali, pomohly. Ředitelství silnic a dálnic, v létě nejhorší úsek Jičínské ulice předláždí. „Nemáme ale peníze na to, abychom vyměnili kostky v celém úseku za asfalt,“ řekl Zdeněk Mečíř z ředitelství. Slíbil ale opravu nejkritičtějších míst.
Podobných oprav bude v létě v centru Mladé Boleslavi víc. Vedení Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo rekonstruovat ještě okružní křižovatku v Jičínské ulici a také úsek silnice I/16 mezi křižovatkou Řepov až ke křížení s rychlostní silnicí R10. Podle Mečíře všechny tři uzavírky nepotrvají déle než deset dní. „Domlouváme se s dodavateli, aby jejich zaměstnanci pracovali také o víkendech,“ tvrdil Mečíř.
Stále se naopak odsouvá konec oprav Staroměstského náměstí. Poslední známý termín je 30. září. Řidiči využívají objížďky. Jaselskou, Ptáckou a Nádražní, pokud přijíždějí z třídy Václava Klementa, a z Pražské ulice pak Viničnou, Na Celně, Jičínskou a třídou T. G. Masaryka.
Největší potíže to působí dopravnímu podniku, jehož autobusy nabírají zpoždění. „Auta se více přesunula na objížďky, které jsou ve špičkách hůř průjezdné, a pak se dostávají autobusy do skluzu,“ líčil provozní náměstek dopravního podniku Jan Holub. Přestože objížďky podniku zvedly náklady, cenu jízdného neupravoval. „Objízdná trasa je sice o několik kilometrů delší, jsou ale i linky, které díky uzavírce jezdí po kratší trase,“ dodal Holub.

Další uzavírky

Jednoduché to řidiči nebudou mít ve městě ani nadcházející víkend, kdy bude nově uzavřená Viničná ulice. Opravit se tam musí vodovodní řad. Podle Václava Honce z odboru dopravy boleslavské radnice bude ve stejném termínu uzavřená navíc i ulice 9. května. Ke Staroměstskému náměstí se obyvatelé i podnikatelé dostanou jen Starofarní a Bělskou ulicí. „Mohli to nechat až na první červencový týden, kdy bude město vylidněné,“ řekl rozčileně řidič Petr Smutný.
Další uzavírka je také, a to až do 15. srpna, v Železné ulici. Začátkem července budou některá místa zavřená kvůli Rally Bohemia. Půjde ale jen o krátkodobé omezení. Na Staroměstském náměstí, kde platí nový harmonogram revitalizace, budou naopak řemeslníci až do podzimu. Původní plán dělil stavbu na sedm navazujících etap. Brzy ale přestal platit v souvislosti s archeologickým výzkumem.

Komplikace na cestě

První tři týdny v červenci bude mít letní odstávku společnost Škoda Auto. V tu dobu ale nezačnou ani tři plánované opravy. „Mohou začít nejdříve za měsíc, kvůli administrativě,“ řekl Zdeněk Mečíř. Po odstávce měla být u konce uzavírka hlavní silnice z Mělníka do Mladé Boleslavi, po které denně míří za prací stovky lidí. Nyní ztrácejí na objížďce až hodinu. „Konstrukce krajnice, která měla být štěrková, je jílová. Když v šedesátých letech silnici rozšiřovali, nedali dospod štěrk,“ řekl Karel Skorkovský z Ředitelství silnic a dálnic.

Nová parkovací místa

Dopravní komplikace skončí v Boleslavi na začátku prázdnin alespoň mezi panelovými domy u ulice Jana Palacha. Rekonstrukce je tam u konce. Součástí akce bude nejen nový povrch, ale i třiceti nových parkovacích míst. Až dosud tam lidé parkovali velmi složitě podél silnice.