Opulentně akčnímu Panovi chybí duše a vílí prach

Na plátna se vrací slavná postava Petr Pan a fantaskní svět Země Nezemě

Na plátna se vrací slavná postava Petr Pan a fantaskní svět Země Nezemě Zdroj: Profimedia.cz

Na plátna se vrací slavná postava Petr Pan a fantaskní svět Země Nezemě. Snímek však nabízí spíše řadu omylů než skvělou podívanou.

Joe Wright se proslavil jako režisér s mimořádným citem pro adaptace úspěšných románů jako Pýcha a předsudek a Pokání. Jeho novinka Pan ovšem není adaptací knížky J. M. Barrieho o Petru Panovi ani divadelní hry, která jí v roce 1904 předcházela. Mladý herec Jason Fuchs, jehož dosud nejvýraznějším scenáristickým projevem byla spolupráce na poslední Době ledové, napsal prequel známého dobrodružství ze Země Nezemě. A fakt, že se odehrává až za druhé světové války, tedy skoro čtyřicet let po původním díle, bohužel není jeho největším omylem.

Verze, v níž kapitán Hook ještě není kapitán, ale epigon Indiana Jonese, obě ruce má celé a s Petrem kamarádí, postrádá to zásadní pro všechna dobrodružství – napětí, švih a vtip. Dílem za to může scenárista, který napsal vcelku nezajímavé dialogy, zmatený příběh a čas od času zapomíná na logiku. Vina ale leží také na režisérovi, který pokus o dynamickou moderní rodinnou zábavu, v níž se sborově zpívá Nirvana, nedokázal dát ani tempo, ani řád, i když mu dal hodně velkých akčních scén a pompézní vizuál.

V hezky barevném chaosu se ztratili i herci, každý z nich používá jinou míru stylizace. Trefil se jen Hugh Jackman jako nový padouch, zábavně prohnilý pirát Černovous. Nováček v titulní roli, Australan Levi Miller je dostatečně roztomilý i dostatečně talentovaný. Garrett Hedlund zvládá být jen sexy, jeho Hook jinak zůstává zoufale banální, Rooney Mara střídá dva výrazy.

Námitky proti obsazení bělošky do role indiánky Tygří lilie ztrácí význam, místní indiánský kmen je složen z mnoha ras a obléká se extravagantněji než obyvatelé Pandory z Avataru.
Fantastický svět vypadá velkolepě, zahlcuje ho však množství očividných triků, které se tu valí ze všech stran a jen občas navodí kýženou magickou atmosféru.

Film evidentně hodně cílí na dětské publikum, proto v kinech musíme strpět podprůměrný český dabing, dost jednoduchých vtipů a záměrné přehrávání na efekt. Metafory o čase a dospívání, které z Petra Pana udělaly takovou klasiku, vypadly. S nimi i jeho duše, tu spíš hledejte v předchozí adaptaci z roku 2003.

Tady si všichni vzájemně lžou. Petr většinu filmu utíká. Už ani Země Nezemě neodolala invazi okázalé nezřízené akce. Nikdo ji ale neposypal vílím prachem, aby mohla vzlétnout.

Pan
(dobrodružný, USA/Velká Británie/Austrálie, 111 minut)
Režie: Joe Wright
Hrají: Levi Miller, Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara
Hodnocení: 40%