Oscarová tipovačka aneb Vyhraje Leo?

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio Zdroj: reuters

88. udílení Oscarů nejspíš vstoupí do dějin jako ročník, v němž vytouženou cenu americké filmové akademie získal Leonardo DiCaprio. Boj v hlavní kategorii je otevřený.

Kontroverze kvůli rasové nevyrovnanosti v hlavních kategoriích se nejspíš stane jedním z hlavních témat 88. ročníku slavnostního udílení cen americké filmové akademie. Takzvané Oscary budou předány v noci z neděle na pondělí v Los Angeles.

Největší příběh oscarové noci se nejspíš odehraje v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Téměř jistým vítězem je Leonardo DiCaprio za výkon ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání. DiCaprio je nejznámějším hollywoodským čekatelem na slavnou sošku, na niž je letos nominovaný již popáté. DiCaprio za Revenanta vyhrál vše, co mohl, včetně britské ceny BAFTA či výroční ceny herecké asociace (SAG). Právě členové jednotlivých profesních cechů pak jsou často členy také filmové akademie a hlasují o Oscarech. Pokud DiCaprio skutečně zvítězí, potvrdí se slova mnoha kritiků o předvídatelnosti takzvaného „oscarového hereckého výkonu“.

K němu je důležitější než charakterní herectví ochota herce projít výraznou fyzickou proměnou. Při vší úctě k ostatním nominovaným navíc letos DiCaprio nemá vážnější konkurenci, protože přes skvělé výkony žádný z herců nezískal výraznější počet vedlejších cen během takzvané oscarové sezony.

Druhou oscarovou jistotu nabízí kategorie ženský herecký výkon v hlavní roli. Podobně jako DiCaprio také Brie Larsonová za snímek Room. Ta však může mít přece jen komplikovanější cestu k vítězství, protože přinejmenším Cate Blanchettová jí může být důstojnou konkurencí.

Třetí jistotou nedělního večera pak bude cena za režii, která téměř stoprocentně zamíří již podruhé v řadě mexickému režisérovi Alejandru Gonzálesi Inárrituovi. Loňský vítěz režijního Oscara za Birdmana natočil oslavovaný epos Revenant a získal za něj již cenu režisérské asociace či cenu BAFTA. Pro zajímavost, pokud skutečně zvítězí, jednak se stane teprve třetím režisérem v historii, který cenu v této kategorii obhájí, zároveň to bude již třetí ročník v řadě, kdy zvítězí mexický filmař.

Naopak nejisté je vítězství Revenanta v hlavní kategorii Film roku. Sázkové kanceláře vizuálně opojný snímek stále považují za favorita, nicméně právě hlasování některých profesních asociací hegemonii snímku s celkem 12 nominacemi nabourala. Vítěz hlavního Oscara zcela jistě vzejde z trojice snímků, v níž vedle Revenanta je ještě novinářské drama Spotlight a ekonomická komedie Sázka na nejistotu. Oba snímky získaly prestižní ceny od scenáristické asociace, Spotlight navíc mnozí považují za typicky oscarový film.

Pro možné vítězství Sázky na nejistotu zase mluví cena od asociace hollywoodských producentů, která má v konečném součtu velmi silný hlas.